Redactieblog

369 x bekeken

Cono waarschuwt melkveehouders voor behandelen tegen leverbot

Zuivelbedrijf Cono Kaasmakers waarschuwt melkveehouders ervoor geen melk te leveren van koeien die behandeld zijn tegen leverbot.

Het is niet toegestaan melk te leveren van koeien die behandeld zijn tegen een leverbotbesmetting, omdat er geen middelen zijn geregistreerd waarbij de melk doorgeleverd mag worden. "We hebben dit jaar nog geen problemen gehad, maar in het verleden is het wel eens voorgekomen. Vandaar dat we veehouders er wel voor waarschuwen", aldus een woordvoerder van Cono.

Vooral in waterrijke gebieden zijn veel problemen met leverbot. "We zien al dat veel melkveehouders de dieren preventief eerder opstallen. Om besmettingen te voorkomen is het goed om de dieren vanaf september binnen te houden. Deze preventiemaatregel gaat boven onze campagne voor weidegang", aldus Cono. "Wanneer het om een of twee koeien gaat die besmet zijn, is het nog wel te doen om de melk apart te houden. Maar meestal zijn er meerdere koeien tegelijk besmet, waardoor het erg lastig wordt om de melk apart te houden."

De symptomen van leverbot bij runderen zijn een verlaagde melkproductie en slechte groei van het jongvee. Ook kan vroeggeboorte voorkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.