176 x bekeken

Coalitiepartijen verdeeld over transgene gewassen

PvdA en Christenunie zijn kritisch op de plannen landbouwminister Gerda Verburg voor de co-existentie van gewone en transgene gewassen.

Coalitiepartij CDA kan zich daar wel in vinden, zo bleek vandaag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Verburg vindt dat velden met transgene gewassen niet te dicht bij gangbare landbouwgronden mogen liggen. Zij hanteert daarvoor minimum afstanden. Ook wil zij dat boeren die met transgene gewassen willen werken eerst verplicht een cursus volgen. Waalkens vindt die maatregelen onvoldoende. Hij wil dat Verburg ook stevig controleert op de naleving hiervan.

"Er worden fouten gemaakt met de afstanden", zei hij vandaag tijdens een debat. "Controle en handhaving moet daarom een essentieel onderdeel van het beleid zijn."

Ook coalitiepartner Christenunie is kritisch. Volgens Tweede Kamerlid Esmé Wiegman-Van Meppelen Schepping kan het kabinet niet garanderen dat gewone en transgene gewassen vermengd raken. Zij wil daarom dat Verburg steviger inzet op klassieke veredeling in plaats van op genetische modificatie.

De linkse oppositie is het helemaal niet eens met de plannen van het kabinet. Groenlinks, SP en Partij voor de Dieren zien niets in transgene gewassen. D66 denkt echter dat deze ontwikkeling een positieve bijdrage kan leveren aan voedselzekerheid en milieu.

Of registreer je om te kunnen reageren.