223 x bekeken

'Boeren vrijwaren van strafvervolging bij onopzettelijke schade'

LTO wil dat boeren bij schade aan de natuur door reguliere werkzaamheden gevrijwaard blijven van vervolging.

Volgens bestuurder Peter de Koeijer mag het per ongeluk doden van een vogel of het verstoren van een nest niet worden bestraft.

Hij zegt naar aanleiding van de gedragscode die LTO opstelt voor de agrarische sector. Daarin staan de handelingen omgeschreven waarvoor boeren geen ontheffing op basis van de Flora- en Faunawet hoeven aan te vragen. De code geeft echter niet de garantie dat wie zich er aan houdt, gevrijwaard blijft van strafvervolging.

"Die garantie kunnen wij niet geven", zegt De Koeijer. "Daarom hoop ik dat de wet kan worden aangepast. Een automobilist die per ongeluk een konijn doodrijdt, wordt ook niet vervolgt." Volgens De Koeijer is de gedragscode van LTO bijna klaar. Na goedkeuring door landbouwminister Gerda Verburg wordt deze van kracht.

Of registreer je om te kunnen reageren.