Redactieblog

240 x bekeken 5 reacties

Verhaal Friesland Foods klopt niet

Vorig jaar steeg de melkprijs van Friesland Foods langzamer dan de markt. Nu daalt het resultaat over het eerste jaar sterk. Van 79 miljoen tot 29 miljoen euro. Dat lijkt dan sneller te gaan dan de markt. Rara hoe kan dat?

Volgens de directie steeg de melkprijs in 2007 traag omdat er contracten voor kaas enz. waren afgesloten voor de lagere prijs. Ook de producten met een hogere toegevoegde waarde stegen langzamer. De melkprijsstijging ijlde dus na. Ze meldden er dapper bij dat de nieuwe contracten op basis van de hogere prijs voor een langere tijd zouden worden afgesloten.

Wij als leden verwachtten toen dat de opbrengstprijzen van de zuivelproducten langer hoog zouden blijven. En dus de melkprijs en de resultaten van Friesland Foods. Een logische conclusie als je de directie gelooft.

Groot was mijn verbazing toen ik hoorde dat het halfjaar resultaat van Friesland Foods in 2008 zo tegenviel. Vooral toen ik de argumenten las. De marges waren kleiner dan verwacht. Ook de opbrengst van bijvoorbeeld kaas – het belangrijkste product – viel weer tegen door een snelle prijsdaling.

Maar vorig jaar werd toch medegedeeld dat nieuwe langere contracten waren afgesloten voor een hogere prijs? Dat moet dan bij een dalend prijsniveau toch zorgen voor een hogere marge? En dus een hogere melkprijs dan marktconform, wat zich uit in de winst. Waarom gebeurt dat niet bij Friesland Foods?

Twee mogelijkheden. Of vorig jaar werd de waarheid niet verteld, of nu niet. Ik ieder geval kunnen deze verhalen niet allebei kloppen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Dirk

  Tukker wat zijn dan de gehaltes van de door u geleverde melk?
  Want wij leveren aan de fusiepartner van FF en beuren over juli € 34,15 bij 4,147 vet en 3,323 eiwit. Om een eerlijke vergelijking te maken moet je natuurlijk wel rekenen houden met evt kwal.toeslag kwant. toeslag enz.. Ik zou dan ook wel eens willen weten waar melkveehouder dan aan levert. Misschien horen we dat nog van hem.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik ben blij dat ik geen melk lever aan deze fantastische fabriek, de lagere winst is een mentaliteitskwestie, niemand voelt zich echt verantwoordelijk meer voor dit bedrijf. De fabriek stelt hoge eisen aan de o.a.melktransporteurs en de boeren. Volgens mij wordt het tijd dat ze voor zich zelf de lat eens wat hoger leggen en zich niet bijvoorbaat al neerleggen bij het feit dat men toch geen macht heeft t.o.v. de retail.

 • no-profile-image

  Harm-Jan

  Het is ook nooit goed. Als Friesland Foods forse winsten maakt dan hebben ze te weinig uitbetaald. Nu ze goed hebben uitbetaald is de winst te klein. Je kunt hoogstens zeggen dat het jammer is dat, nu de winstuitkering aan de melk is gekoppeld, deze zo laag is. Overigens heeft Vergaderboer wel gelijk als hij zegt dat het verhaal van Friesland Foods niet klopt. Het is niet consistent. Er is daar kennelijk iets mis met hun korte termijngeheugen.

 • no-profile-image

  andere tukker

  En toen...... was het stil met Tukker. Veel grootspraak, maar volgens mij is het een strevertje. Wat ik niet begrijp is dat de leden van deze "fantastische" cooperatie dit allemaal over zich heen laten komen. Continu worden voorgelogen en maar accepteren. Geldt overigens niet alleen voor RFF dit verhaal, maar idem dito bij grote jongens als Nordmilch. Maar let op bij de volgende ledenvergadering hebben ze weer een fantastisch verhaal, daar hebben de jongens toch deels voor geleerd, en iedereen slikt het voor zoete koek.

 • no-profile-image

  DE TUKKER

  Melkveehouder aan wie lever jij de melk?Ik lever wel aan friesland dit is mijn melkprijs op dit moment 37.35.................Wat ontvang jij op dit moment?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.