Redactieblog

5 reacties

Toename faillissementen in landbouw

Het aantal faillissementen in de landbouw is in het eerste halfjaar van 2008 van 18 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de eerste helft van 2008 gingen 39 bedrijven in de categorie land-en bosbouw, jacht en visserij failliet. De agrarische sector scoort hiermee slecht. Alleen in de categorie vervoer, opslag en communicatie nam het aantal faillissementen meer toe.

Het aantal bedrijfsfaillissementen is gezien over alle sectoren op het laagste punt sinds 2001. In de eerste helft van 2008 gingen 1.700 bedrijven en instellingen failliet, bijna 5 procent minder dan een jaar eerder. Sinds het tweede halfjaar van 2001 is het aantal bedrijfsfaillissementen niet zo laag geweest. Ook deze ontwikkeling hangt samen met de groei van de economie.

Het aantal faillissementen nam het sterkst af in de industrie en horeca.

In de landbouw gingen de jaren 2004, 2005 en 2006 aanmerkelijk meer bedrijven failliet dan in de afgelopen twee jaar. Terwijl in 2004 nog 189 bedrijven failliet gingen, was dat in 2007 nog 84. Aan het begin van deze eeuw lag het aantal faillissementen op een vergelijkbaar niveau als nu.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  N.I.Siffalor

  Er is geen ENKEL bedrijf dat door mag boeren omdat de bank "er niet mee uitkomt". En zeker nu niet in een tijd van de slechte hypotheekmarkt. Daar is namelijk de stroppenpot bij banken voor. Dat er in de agrarische sector faillisementen voorkomen heeft weining met boeren te maken. Er zijn namelijk veel meer andere ondernemers dan boeren die vallen onder de agrarische sector.

 • no-profile-image

  Cornelis

  Je zou eens moeten weten hoeveel bedrijven er in principe te koop staan.Veel ondernemers "mogen"blijven zitten omdat bij verkoop de banken er niet mee uitkomen....Helaas heb ik voor sommige collega agrariërs bitter weinig medelijden.Sommige hebben nooit genoeg ....NOOIT.

 • no-profile-image

  harrie ijdens

  achteruit boeren is ook boeren

 • no-profile-image

  Hans van der Sloot

  Dit zal enerzijds ongetwijfeld een gevolg zijn van verslechterde marktomstandigheden maar anderzijds zou het feit dat agrarisch ondernemers zich steeds verder in de schuld steken wel eens een grotere oorzaak kunnen zijn. Wanneer plannen door de huisbankier worden afgewezen ivm een te lage rentabiliteit is het tegenwoordig mode om net zo lang door te gaan totdat er toch een financier gevonden is. Deze situatie is mij meerdere malen door collega agrarisch ondernemers vertelt welke daar ook nog trots op waren ook.
  HOE RICHT IK MIJN BEDRIJF TE GRONDE???

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Van de andere kant is het van banken en adviseurs ook mode om het ego van agrarisch ondernemers te kietelen.
  De enige wollige term na de andere vliegt over te toonbank. Met termen van lef en durf tot visie en toekomstgericht ondernemerschap worden boeren gestreeld om toch maar de laatse euri in te zetten. En als het tij begint te keren, dan hoor je ze allemaal niet meer en blijft de ooit zo gestreelde klant zitten met de gebakken peren.
  Dan komen de uitspraken 'stoppen is ook ondernemen' en "onvoorziene marktomstandigheden nopen tot herziening van....bla bla.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.