Redactieblog

17 reacties

Tekort aan compost dreigt

Er dreigt dit najaar een tekort aan compost. Dat zegt manager Albert Dortmans van Orga Power.

Producenten van compost kunnen de vraag uit de akkerbouw nauwelijks aan. "Akkerbouwers moeten in ieder geval rekening houden met een wachttijd", zegt Klaas Jan Salomons van het gelijknamig handelsbedrijf uit Mariënberg.

Handelaren schatten dat de vraag in een jaar met 30 procent is gestegen. "De hoeveelheid compost die we per bedrijf kunnen leveren is door het nieuwe mestbeleid gedaald. Maar het aantal bedrijven dat compost wil gebruiken stijgt fors", zegt Dortmans. De prijzen voor compost zijn door de grote vraag in een jaar met circa 2 euro per ton gestegen. Per ton compost, geleverd op de kopakker wordt tussen de 2 en 7 euro betaald, afhankelijk van locatie en kwaliteit.

De oorzaak van de grotere vraag komt deels door het nieuwe mestbeleid. "Door de hoge prijzen voor drijfmest wordt dit als basisbemesting gebruikt, maar hiermee wordt niet voldoende organische stof aangevoerd. Met compost voer je veel organische stof aan", zegt mesthandelaar Hans Overdevest uit Breezand. "Doordat de werkingscoëfficiënt van stikstof uit compost 10 procent is en de werkingscoëfficiënt voor fosfaat 50 procent is het vaak goed inpasbaar in het bemestingslan", legt Salomons uit. Ook de hoge kunstmestprijzen spelen een rol. De compostsector kan niet inspringen op de groeiende vraag.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  c

  gewoon het stro hakselen jongens, in plek van het voor straks een weggeefprijs verkopen, die waarde ligt al snel hoger dan wat de veehouderij wilt geven, met alle dol vandien

 • no-profile-image

  Jac

  Waarom zitten akkerbouwers en veehouders elkaar hier af te zeiken? De overheid is degene die ervoor gezorgd heeft dat je bijna geen mest meer mag gebruiken zodat we de rotzooi van de burger opruimen en er ook nog voor gaan betalen ook als het de enige vorm van mest is die we in detoekomst overhouden.

 • no-profile-image

  rene vermunt

  Nou Dirk ,ik kan toevallig C uit Zevenbergen en dat is een top boer waar iedereen een voorbeeld aan kan nemen .Hard werken ,mooie oogsten en met zijn meningen ben ik volledig eens.
  En wat C. schrijft klopt toch gewoon...ze weten juist niet van compost af tekomen op dit moment ...veel te nat nu ook.

 • no-profile-image

  hunse

  volgens mij is dit een politiek spel,
  Ze willen alleen hun eigen afval zo dumpen bij de boeren ,zodat we weer de problemen van de Nederlands bevolking oplossen .
  Straks wordt het mestbeleid weer aangescherpt door dit soort kunstjes.
  Dus akkerbouwers let op en strooi geen compost , u zult onkruid oogsten , zowel letterlijk als figuurlijk !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  bartje

  Ach, zo hebben we allemaal onze rare eigenschappen. Vele intensieve veehouders hebben ook goede jaren gehad en bouwden dan maar weer een stal bij in plaats van grond te kopen. En dan gaan klagen dat er betaald moet worden om afval af te voeren. Volgens mij moet idereen betalen om zijn afval af te voeren en idereen die afval van een ander verwerkt ontvangt daar geld voor. Het is jammer dat het door de jaren zo is ontstaan, maar het is op dit moment niet anders.
  Daarbij komt dat akkerbouwers en veehouders elkaar gewoon hard nodig hebben. De akkerbouwer heeft de veehouder nodig als klant en mestleverancier en de veehouder heeft de akkerbouwer nodig als voerproducent en afnemer van mest.

 • no-profile-image

  Dirk

  C. uit Zevenbergen is nou echt zo'n figuur die stemming loopt te maken onder de boeren. Wat een walgelijk persoon is dat. Nog erger dan die linkse freaks, daar weet je het van.
  C. is een wolf in schaapskleren, in de oorlog noemden ze zulke mensen NSB er.
  Stop eens met deze misselijke arrogante hufterigheid.

 • no-profile-image

  veehouder

  Nee Rene ik sluit me bij Dirk aan.
  Ik kan werkelijk niet begrijpen hoe een ondernemer zijn afnemers waar hij zijn boterham aan verdient zo kan blijven afzeiken. Het beste antwoord hierop is als veehouder zelf grond pachten, zelf het graan telen en de geplette tarwe als krachtvoer inzetten en het stro gebruiken als boxbedekking.
  Vervolgens eind augustus de laatste mest uitrijden en gras inzaaien. Dit verhoogt het humusgehalte van de bodem behoorlijk en geeft een prima uitgangspositie in het voorjaar.
  Het verschil tussen de afzetkosten van mest en de inzet van kunstmest is meer dan voldoende om alles in loonwerk te laten uitvoeren en een goede pachtprijs te betalen. En de tarwe wat over is collectief aan de veevoerfabrikant aanbieden. Dan hebben we inzicht in de voerprijzen en ook zijn we van alle gezeur af.

 • no-profile-image

  Ben Roelofs

  Nog een half jaar verder en alle mest (een hoogwaardig bijproduct) brengt weer geld op dank zij de Mestcentrale op de Moerdijk, en is het misbruik van de intensieve veehouderij ten einde door de akkerbouw en mesthandel.

 • no-profile-image

  driek

  hallo akkerbouwers,

  Het hele leven bestaat uit rekenen als ondernemer. Volgens mij rekent compost als bron van Organische stof beter als stro achterlaten of veel groenbemester inzaaien. Dus en profiteren van dierlijke mest op de tijden dat het ook nuttig is in voorjaar op de tarwe en zomer op deels de groenbemester en iets doen aan voorraad opbouw mineralen met compost waarbij er de N voor 10%meetelt en fosfaat voor 50% is vrijgesteld. Leg mij is uit wat hier verkeerd aan is? En waar kunnen we anders nog fosfaat halen die maar deels meetelt?

 • no-profile-image

  Eerlijk duurt het langst

  Er is geloof ik geen land op de wereld wat een strenger mestbeleid heeft als Nederland. Er is bijna geen land op de wereld die zulke goede land bouw heeft (had)als Nederland. Er is geen land op de wereld die zijn goede landbouw probeerd om zeep te helpen. Er is geen land op de wereld die zoveel goede landbouw grond verwoest. Je vraagt je af, wat is belangrijker, onkruid of onze prachtige land en tuinbouw, die voor al ons voedsel zorgt. Hoe houden onze boeren het nog vol, de kosten lopen toren hoog op, de opbrengsten en kwaliteit lopen door dit beleid terug, de prijzen van de producten blijven ver achter! Het beleid wat ge voerd wordt heeft veel weg van onderwereldpratijken, graaien en nog is graaien!!!

 • no-profile-image

  toonmechy@tiscali.nl

  Akkerbouwers zijn een raar volkje. Krijgen ze geld voor de mest, is er niets goed aan en krijgen ze nooit genoeg toe, moeten ze betalen voor compost, staan ze in de rij!!! Er is er zelfs eentje die het stro verhakseld omdat hij bang is dat een ander er wat aan kan verdienen. Brengt het stro niets op, gaat het weer in de pak en klagen dat ze niet genoeg krijgen. Raar volkje!!!!

 • no-profile-image

  PLASJE

  ....is het niet veeleer zo dat het mestprobleem wordt veroorzaakt doordat
  boeren elkaar constant liggen 'af te zeiken'.... of ziet PLASJE dit weer verkeerd?

 • no-profile-image

  Chris Verlaek

  Er is pas aan een Engelse universiteit een nieuw middel onderzocht dat 7 keer meer stikstof in de uitgevoerde mest op het land brengt ten opzichte van nu. Kostenbesparend in elk geval.

 • no-profile-image

  veehouder

  Zo is dat Toon, hoewel er ook mooie samenwerkingsverbanden bestaan tussen veehouders en akkerbouwers, waar ik veel bewondering voor heb.
  Het is gewoon een kwestie van elkaar een goede boterham gunnen. Als dit overal zo was dan had de tussenhandel geen bestaansrecht. Het is juist die groep van gefrustreerde eigenheimers die de sfeer verzieken waardoor de tussenhandel floreert en de
  eigenlijke winst in andermans zakken terechtkomt.
  Ze zien uit afgunst nog liever de graanhandelaar ieder jaar een nieuwe mercedes kopen van hun centjes dan de buurman om de twintig jaar een nieuwe trekker.

 • no-profile-image

  jbakkers

  ja en er komt een te kort aan graan (zet het met grote letters in de krant, er zijn vast mensen die het geloven

 • no-profile-image

  Johan

  Dit noemt men vraag creëren ,heb jaren honderden kuubs compost gestrooid bij een loonbedrijf dat dat spul niet kwijt kon en het dus maar op hun eigen grond verwerkte
  Nooit enig effect van gezien
  Er gelooft toch niemand dat dat spul (hout achtige humus werkt niet) werkt

 • no-profile-image

  veehouder

  Beste akkerbouwers, naar mijn idee zijn er ondertussen al veel betere producten op de markt dan alleen compost. Wat te denken van de dikke fractie van digestaat uit mestvergisters? Een prachtig organisch product voor lage prijzen met veel, maar dan ook veel meer bemestingswaarde dan compost. Voor de opbouw van organische stof in de bodem plus de opbouw van mineralen staat dit ver boven compost. Het product is alleen relatief nieuw, dus heeft het nog lang niet de bekendheid van compost...

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.