510 x bekeken 10 reacties

Slordigheid bij aanvraag kan boer vele euro's kosten

Zo’n tweehonderd boeren die een fout hebben gemaakt bij de aanvraag van toeslagrechten, dreigen veel geld mis te lopen. In sommige gevallen gaat het om enkele tienduizenden euro’s.

Om de rechten te verzilveren, moeten boeren op het hoofdformulier van de Gecombineerde Opgave aangeven dat zij daarvoor in aanmerking willen komen. Dat gaat bijna altijd goed. Vervolgens dienen zij elk perceel dat recht geeft op uitbetaling afzonderlijk aan te vinken. En daar gaat het vaak mis.

”Een stuk of veertig relaties heeft zich bij ons gemeld”, zegt bedrijfsadviseur Jeroen van den Hengel van Alfa Accountants en Adviseurs. ”Een aantal daarvan is een paar honderd euro misgelopen, maar bij minimaal de helft gaat het om bedragen tussen de 7.500 en 40.000 euro. ”

Alfa ondersteunt haar relaties die bezwaar maken bij de uitvoerende instantie, Dienst Regelingen. Het lijkt er echter op dat de meeste protesten worden afgewezen. DR heeft zo’n tweehonderd bezwaarschriften ontvangen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  goede boer

  Leuk die toeslagrechten. Eerst mag je als boer via allerlei ingewikkelde papieren constructies belasting betalen. Om daarna via alweer een ingewikkelde papieren constuctie, een deel van de belasting die je als boer zelf betaald hebt, terug te krijgen. Toeslagrechten zijn voor een boer niet meer en niet minder dan een sigaar uit eigen doos. Met hetzelfde resultaat zou het beter zijn om boeren, minder belating te laten betalen, gelijk het bedrag als toeslagrecht. Dan kan dat hele gedoe met toeslagrechten simpelweg vervallen.

 • no-profile-image

  pluimveehouder

  Inderdaad Dirk waarom staat staat dit onder de kop van pluimveehouderij en enkele 10000 euro"s misgelopen is inderdaad niet mis en dan nog klagen afschaffen heel dat toeslaggebeuren

 • no-profile-image

  Willem

  Mensen, boeren mogen geen fouten maken dat wisten we toch al.
  Dienst Regelingen verschuilt zich weer eens een keer achter Europa, dus bezwaar maken heeft geen enkele zin.

 • no-profile-image

  Leo D

  Ik erger mij al jaren aan deze muggenzifterij. Als er een kruisje vergeten is wordt het keihard afgestraft !! Het onderstreept dat wij niet met een echte economische bedrijftak bezig zijn . De bedeling met een toeslag is een onmisbaar deel van de inkomsten . Logisch als de kostprijs ongeveer gelijk is aan de opbrengstprijs. Daar is helaas politiek voor gekozen.
  Belachelijk is het hoe vervolgens met de aanvragen wordt omgegaan. Vooral de wederkerende jaarlijkse vraag of je de toeslag uitgekeerd wil hebben ?? Heb je je niet bedacht na de vorige uitkering ?? Het zet je weer even in de hoek zoals je vroeger op de kleuterschool meemaakte. Ik bedacht me net dat deze werkwijze dan maar voor de hele maatschappij moet gaan gelden. Ambtenaren , wilt u de komende maand uw salaris uitgekeerd hebben?? Wel even het bijgevoegde formulier correct invullen !! Vergeet vooral niet alle vakjes aan te kruisen en het formulier vóór de 15e van de maand ingezonden te hebben bij de betreffende instantie . Anders volgen er fikse kortingen of zal er geen salaris uitgekeerd worden.
  Over naar de realiteit: Maak een einde aan deze onnodige bevoogding!! De rechten staan vast en kunnen worden uitgekeerd. Ook als in eerste instantie ergens een kruisje vergeten is.

 • no-profile-image

  gert

  verburg verschuilt zich graag ten onrechte achter de regelgeving in brussel,het is gewoon pesterij

 • no-profile-image

  pietje

  waar blijft de niet uitbetaalde sub
  ciedie toeslagrechten????? zet alles per hectare beteelde landbouwgrond,dus een bedrag per hectare ongeacht de teelt,simpel en eerlijk en veel onprodukttieve ambtenaren kunnen iets anders zinvol gaan doen,of gelijk alle subciedie weg, en zorg voor een eerlijke prijs voor een goed produkt. een boer is toch geen armoedzaaier,die van de steun leeft,we leven in 2008, geef de steun dan liever aan mensen die echt steun nodig HEBBEN.

 • no-profile-image

  Gedupeerde

  Heb zelf een aantal jaren geleden ook opgave gedaan via internet. Het stond toen nog in de kinderschoenen. Helaas maakte ik toen een fout door een perceel graan aan te merken als aardappelen. Op de uitdraai die ik maakte stonden de gewassen en percelen in een lijst met getallen. Hieruit heb ik zelfs na controle niet opgemerkt dat er een fout in geslopen was. Twee maanden later toen ik de uitdraai van de landbouwtelling, waar de gewassen bij naam werden genoemd, per post kreeg toegestuurd merkte ik de fout. Toen was het te laat om een correctie door te voeren. Ter velde was toen nog duidelijk zichtbaar dat er graan geteeld werd ipv aardappelen. Ook had ik in het verleden op al mijn graan percelen subsidie aangevraagd. Bezwaar en beroep heeft niet geholpen. Ik had me volgens de heren kennelijk niet vergist! Schade 5000,- euro.

 • no-profile-image

  J Kusters

  Inderdaad het wordt echt tijd dat er aan de bureaucratie van de toeslagrechten aandacht besteed wordt. Op 2 inzendingen heb ik enkele keren per ongeluk niet aangevinkt. Allebei in 2007. Voor de 1e keer digitaal wat erg gepropageerd wordt door D.R. Het lijkt er wel op,dat er dan meer fouten gemaakt kunnen worden,welke door dat het digitaal gebeurd, veel moeilijker zelf te controleren is.Daardoor kom je er pas achter als de uitbetaling na bijna een jaar na de invulling van de gecombineerde opgave geschiedt. Dan is het echter te laat .Ik heb al vele bezwaarschriften en telefonische bezwaren ingediend.Alle bezwaren zijn ongegrond verklaard! .Nu moet ik gerechtelijk verder na eerst griffierecht te betalen. Het kalf wordt onderhand groter als de koe.
  Dit alles om die paar vinkjes die erin 2007 niet bijstonden,terwijl over 2006 op die wel uitbetaalde percelen in 2007 dezelfde gewassen op dezelfde percelen geteeld zijn. Alleen nu digitaal ingediend.
  Wie helpt mij nu verder dit onrecht te niet te doen?

 • no-profile-image

  Dirk

  Waarom staat dit artikel bij de pluimveehouderij afdeling??? De pluimveehouderij leeft zonder toeslagrechten. De enige toeslag die wij hebben is bovenop de basisprijs, en die moeten we ook zelf bedingen.
  Laten ze die toeslagrechten maar weglaten, Kunnen een hoop controlerende ambtenaren weer gewoon aan het werk. Ik schat dat de helft van het geld in de ambtenarij blijft hangen.
  Gewoon het verschil in mindering bregen op de afdracht aan de EU.

 • no-profile-image

  toeslagrechten

  Niet alleen met de toeslagrechten lijkt de uitbetaling op de kleine letters bij een een verzekering.Ook bij de gecombineerde opgaven lijkt online opgeven je veel geld te kosten.Blijkt niet ontvangen te zijn.Nooit weer online iets versturen met een tan code naar LNV ben nog steeds boos over dit gedoe.Ook als je een vinkje hebt vergeten.Alles is bekend als je controle krijgt.En toch ben je verplicht een meitelling in te vullen. Net als bij de geboorte van een kind het komt er gemakkelijk maar het is een hele toestand als het er weer uit moet.
  zegt mijn buurvrouw altijd bij verzekeringen.Nu ook nog bij de toeslagrechten.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.