Redactieblog

4 reacties

Sinterklaas Koenders en zwarte Piet Waalkens

Het klonk me als muziek in de oren. "Overschotten op de EU landbouw begroting moeten terug naar de lidstaten", betoogde Tweede Kamerlid Harm Evert Waalkens van de PvdA. Steun uit onverwachte hoek?

Dat dacht ik even toen ik eergisteren een artikel van Waalkens in het Agrarisch Dagblad las. Het begon zo hoopvol. Hij vindt dat de EU niet de overschotten op de landbouw mag overhevelen naar Ontwikkelingshulp. Dat moet terug naar de lidstaten. Dus ook naar Nederland.

"Goedzo", dacht ik. "Dan kan het besteed worden waar het thuishoort. Bij de boeren in Nederland. Er zijn genoeg knelpunten te bedenken waar dit boerengeld in ons land uiterst nuttig aan uitgeven kan worden."

Nee dus. Waalkens wil het geld wel naar de lidstaten en dus ook naar Nederland sluizen, maar er dan zelf een andere bestemming aan geven. Dat is niet de Nederlandse landbouw. Hij wil het ter beschikking stellen aan onze nationale Sinterklaas Koenders, minister van Ontwikkelingshulp. Die kan er dan leuke dingen mee doen in ontwikkelingslanden. Boven op de bijdrage, die we al geven. Die behoort met 0,7 procent van het nationaal inkomen nu al tot de eenzame top – een enkel Scandinavisch land zit daar ook - in Europa.

Een slecht plan. Het is geld van het Landbouwbudget. Geld bestemd voor en dus van de boeren. Dat als extraatje voor Ontwikkelingshulp – hoe sympathiek ook – te bestemmen is fout. Dit geld dient besteed te worden aan de ontwikkeling van de Nederlandse landbouw sector. Anders verdienen Sinterklaas Koenders en zwarte Piet Waalkens een tik met de roe.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  John

  Waalkens is voor mij een parlementariër met gevoel. Hij wil meer steun voor de arme boeren in de ontwikkelingslanden. Nederlandse boeren hebben dat ook niet nodig. Kijk maar naar enorme subsidiebedragen die ze kijgen. Per veehouder soms een veelvoud van een minimumloon. En dan nog meer geld richting deze bodemloze put? Hoe krijgt zo'n vergaderboer het in z'n hoofd. Beter is het alle subsidies aan de landbouw in Europa afschaffen en de hulp aan boeren in arme landen verdubbelen. Daarom: hulde, Waalkens!

 • no-profile-image

  Etjo

  Het is me wat dat Waalkens zo z'n eigen afkomst verloochent. Hij is één van ons, maar de belangen behartigen van de boer, ho maar. En wat die ontwikkelingshulp betreft: hoeveel komt er terecht bij degenen die het nodig hebben? Hoeveel zakken worden er gevuld van machthebbers, die zichzelf verrijken? Koenders is inderdaad een Sinterklaas, die op onze kosten witte voetjes haalt bij verachtelijke dictators. En daar loopt onze Harm Waalkens achteraan. Onbegrijpelijk.

 • no-profile-image

  PLASJE

  ...Waalkens 1 van ons noemen?...gaat een beetje ver...
  ...Koenders nodig ik uit om eens een
  maandje in mijn 'ontwikkelingsbedrijf'
  puin te ruimen... kan ik ... en misschien
  hij ook ...nog iets van leren
  wees welkom Koenders bij Plasje in
  Hardenberg!

 • no-profile-image

  Ger

  Vergaderboer steekt er de draak mee, maar het is natuurlijk ernstig genoeg met Waalkens. De man is landbouwwoordvoerder voor de PvdA en zelf boer. Als je dan niet de noden ziet in je eigen omgeving, maar landbouwgeld uit de Europese pot wil doorsluizen naar boeren in ontwikkelingslanden, dan is er iets goed mis! Dan heb je elk respect van boeren verloren. Dat is nu het geval.

Of registreer je om te kunnen reageren.