SNM krijgt meer subsidie

Stichting Natuur en Milieu (SNM) ontving vorig jaar van alle maatschappelijke organisaties de meeste subsidie.

De club van voorzitter Mirjam de Rijk kreeg ruim 2,1 miljoen euro, op afstand gevolgd door Milieudefensie met 1 miljoen. Op de derde plaats staat de Stichting Duurzaam Hoger Onderwijs (345 duizend euro), zo blijkt uit een overzicht van het ministerie van Vrom. In totaal is vorig jaar ruim 10 miljoen euro uitgekeerd. Het betreft subsidies voor projecten en programma’s met een maximale looptijd van drie jaar.

Steun aan milieu-organisaties staat onder druk. Onlangs klaagde de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) over een onderzoek van Milieudefensie over de verkoop van 'fout hout'. Volgens de raad zou Milieudefensie misleidende informatie hebben gepubliceerd. Daarop vroegen CDA en VVD aan minister Jacqueline Cramer (Vrom) de financiële steun aan dergelijke clubs onder de loep te nemen. Zij vindt echter dat milieu-organisaties het maatschappelijk debat bevorderen en daarom subsidie verdienen.

Overigens ligt Cramer nu zelf onder vuur. Dinsdag werd bekend dat zij in 1985 mede-ondertekenaar was van een advertentie in De Volkskrant, waarin steun betuigt wordt aan actieblad Bluf! Het tijdschrift had documenten gepubliceerd, die waren gestolen van het ministerie van Economische Zaken. Bij die inbraak was ook het latere Tweede Kamerlid Wynand Duyvendak (Groenlinks) betrokken. Hij is twee weken geleden, mede door het bekend worden van zijn aandeel hierin, afgetreden.

Of registreer je om te kunnen reageren.