Redactieblog

1 reactie

Rol van bok bij verspreiding Q-koorts niet duidelijk

De rol van de bok bij de verspreiding van Q-koorts onder geiten is onduidelijk.

Dat zegt dierenarts Piet Vellema van de Gezondheidsdienst voor Dieren.

Onder geitenhouders heerst onzekerheid over het dekseizoen dat aanstaande is. "Als een bedrijf vorig jaar besmet is geweest met Coxiëlla burnetii, zijn er miljarden ziektekiemen vrijgekomen bij abortussen of geboorten. De bok speelt in dat geval niet zo’n grote rol bij de verspreiding van Q-koorts. Zo kunnen geiten ook besmet raken door het inademen van ziektekiemen via stof."

Op een Q-koortsvrijbedrijf kan een bok van een besmet bedrijf wel riskant zijn. "De vraag is alleen hoe de bok Coxiëlla kan verspreiden. Dat zou via sperma kunnen, maar ook via stof in de vacht. Van Chlamydophila abortus weten we dat dieren die besmet zijn geweest de verwekker tijdens de bronst via vaginale afscheiding uitscheiden. Dan kan de bok dit verder verspreiden onder geiten. Van Q-koorts is dit niet bekend."

Eén reactie

  • no-profile-image

    van de Ven

    Toch onvoorstelbaar dat dergelijke zaken nog niet bekend zijn. Is er op dit gebied dan nog helemaal geen onderzoek gedaan, ook niet in het buitenland?? Op veel bedrijven is al onderzoek gedaan naar antistoffen op Q-koorts, waarom zijn deze uitslagen nog niet bekend gemaakt, ook niet aan desbetreffende bedrijven?? Zo schiet het niet snel op, wel dan?

Of registreer je om te kunnen reageren.