Redactieblog

546 x bekeken 4 reacties

'Risico insleep blauwtong serotype 1 beperkt'

Het risico dat blauwtong type 1 naar Nederland wordt versleept via de import van nuchtere kalveren uit Spanje en Frankrijk is minimaal.

Dat zegt viroloog Piet van Rijn van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van de Wageningen UR. ”Ieder serotype van blauwtong wordt apart gezien. Er wordt dus onderscheid gemaakt tussen blauwtong type 8 dat in Noordwest-Europa heerst en type 1 dat in Spanje en Zuid-Frankrijk voorkomt. Voor elk type blauwtong geldt een aparte verordening”, legt Van Rijn uit.

In de praktijk betekent dit dat dieren die vervoerd worden vanuit het gebied waar blauwtong type 1 heerst getest moeten worden. De dieren mogen de gebieden pas verlaten als is aangetoond dat ze niet besmet zijn.

”Doordat alleen de dieren die vrij zijn van blauwtong het gebied mogen verlaten, is het risico op introductie van blauwtong type 1 door deze regelgeving geminimaliseerd”, aldus de viroloog.

Door het vrijwillige importverbod van nuchtere kalveren uit Groot-Brittannië worden meer kalveren uit Spanje, Frankrijk, Duitsland en België in Nederland geïmporteerd dan normaal. Door de zwakke situatie op de kalvermarkt is de vraag naar kalveren echter beperkt, waardoor er niet op grote schaal kalveren uit deze gebieden worden geïmporteerd.

In Noord-Spanje en Zuidwest-Frankrijk rukt serotype 1 op. Sinds het begin van de blauwtongepidemie in 2007 zijn in Frankrijk al meer dan 65.000 runderen en 32.000 schapen aan beide typen blauwtong bezweken. In Nederland is wel gevaccineerd, maar alleen tegen type 8.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  ,,maar '' 65000 runderen 32000 schapen zijn bezweken in frankrijk aan beide typen,ja hoor maar weer invoeren ,dit is dweilen met de kraan aan

 • no-profile-image

  S.Vellenga

  Mensen gebruik Uw verstand en hou eens wat op met dat gesleep van nuchteren kalveren. Ga ze in het land van herkomst maar afmesten. Exporteer desnoods een aantal kalvermesters, Jan van Drie en Swinkels voorop.

  S.V.E.

 • no-profile-image

  gj

  Nu wordt het link, als "deskundigen" zeggen dat er weinig risico is.
  Mijn inschatting is dat begin november het hier wel raak is. In de directe omgeving van kalvermesterijen.

 • no-profile-image

  gj

  Met de linkerhand wuiven zij de risico's weg. De rechterhand houden zij straks weer op bij Intervet en Merial enz. Wanneer deze hun vaccin voor type 1 op de markt mogen brengen in Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.