Redactieblog

'Q-koorts bij melkvee in heel het land’

In heel Nederland worden bij melkvee antistoffen gevonden tegen de bacterie Coxiella Burnetii, die Q-koorts veroorzaakt.

Dat constateert dierenarts Peter Franken van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) op basis van het lopende tankmelkonderzoek naar de bacterie.

In verband met onderzoek naar Q-koorts wordt onder schapen, geiten en rundvee gekeken waar de bacterie voorkomt. Eerder deze maand werd al duidelijk dat ook onder schapen en geiten verspreid over het hele land antistoffen tegen de bacterie Coxiella burnetii worden aangetroffen. ”We kunnen al wel zeggen dat er in het hele land Coxiella wordt aangetroffen, maar in welke mate we het vinden is nu nog niet te zeggen”, aldus Franken.

Uit eerder tankmelkonderzoek in 2005 bleek dat meer dan de helft van de melkveestapel antistoffen heeft tegen de bacterie die Q-koorts veroorzaakt. Naar verwachting zullen de resultaten van het huidige tankmelkonderzoek hier niet veel van afwijken.

”Q-koorts is niet nieuw in Nederland. We weten dat 80 procent van de dierenartsen antistoffen tegen Q-koorts heeft en dat ook 20 tot 30 procent van de mensen in de steden deze antistoffen heeft”, aldus Franken.

Of registreer je om te kunnen reageren.