Redactieblog

267 x bekeken 5 reacties

'Overgewicht komt deels door supermarkt'

Overgewicht wordt het probleem van de armen. Dat stelt hoogleraar voeding Barry Popkin van de Universiteit van North Carolina in Chapel Hill.

De opkomst van de supermarkt, waarbij veel bewerkte producten beschikbaar komen voor de consument, draagt volgens de hoogleraar bij aan de toename in overgewicht.

De voedingsgewoonten veranderen wereldwijd waardoor steeds meer overgewicht voor komt. “Niet alleen in Amerika en Europa is een enorme toename van overgewicht. We zien het over de hele wereld”, aldus Popkin. Zo is het overgewicht in China in tien jaar tijd verdrievoudigd.

In de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Mexico, Egypte en Zuid-Afrika heeft meer dan de helft van de mensen overgewicht. Bij landen met een gemiddeld jaarinkomen van meer dan 2.500 US dollar per hoofd van de bevolking is er bij arme mensen meer overgewicht dan bij de rijkere.

Met name in Azië is de consumptie van dierlijke producten de afgelopen jaren fors gestegen. Dat komt deels door de gedaalde prijs van deze producten. Terwijl rijst en mais in China en India in prijs gelijk zijn gebleven, is de prijs van eieren en varkensvlees tussen 1991 en 2004 gehalveerd.

De toename in overgewicht komt tevens door de toegenomen consumptie van gesuikerde dranken en doordat mensen minder bewegen door de ontwikkeling van elektrische apparaten, concludeert Popkin.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  hobbes

  Waarom moet iedereen hier schuld aan hebben behalve de consument zelf?
  Kunnen we niet gewoon stellen dat het, een paar gevallen uitgesloten, gewoon je eigen schuld is als je te dik bent!

 • no-profile-image

  Lot

  Eigen schuld DIKKE bult is te gemakkelijk Hobbes. Overgewicht is een groot probleem, en wordt alleen maar erger. Meer kennis van voedsel, meer tijd om het goed te bereiden en minder grootgrutters die snel willen verdienen aan de kant en klaarproducten, dat zet zoden aan de dijk.

 • no-profile-image

  melkboer

  Hobbes, je slaat de spijker precies op zijn kop. Volwassen mensen worden behandeld als kinderen. Als je kinderen geen verantwoording bijbrengt of afneemt door betutteling, dan verzuip je in de opvoeding.
  Als je volwassenen niet (financieel) afrekent op hun verantwoording dan verzuipt op termijn de hele maatschappij. En daar zit m.i. ook de oorzaak van veel ellende.

 • no-profile-image

  hobbes

  Lot, vorige week was het nog de schuld van de boeren omdat ze te goedkoop produceerden! Ik ontken hierbij ook niet dat het een probleem is, maar hoe meer kennis wij van het voedsel krijgen, hoe groter het probleem lijkt te worden. De grootgrutter verkoopt het voedsel dat het meest gekocht wordt, dus wat snel en simpel klaar te maken is door de consument, die het dus zelf wil.
  We gaan veel te veel de kant op dat je geen eigen verantwoordelijkheid meer hoeft te nemen, het is altijd de schuld van iemand anders.

 • no-profile-image

  gert

  de tokkies zijn in opmars

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.