Redactieblog

461 x bekeken 7 reacties

Natuurontwikkeling verhoogt risico leverbot

De aanleg van bredere sloten en de verhoging van het waterpeil veroorzaakt meer problemen met leverbot bij schapen en runderen. Dat zegt Lammert Mol van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Veehouders krijgen meer problemen met leverbot op hun bedrijf in gebieden waar landschappelijke maatregelen worden genomen om water in bepaalde gebieden te behouden of waar waterbuffers worden aangelegd, ziet Mol. ”Ook de klimaatsverandering met hogere temperaturen en meer neerslag zorgen voor de ideale omstandigheden voor de verspreiding van leverbotslak, de tussengastheer van de leverbot.”

Ongeveer de helft van de monsters van rundvee die de GD binnen krijgt voor onderzoek op leverbot blijken positief. ”Ik schat dat 20 tot 25 procent van de melkveebedrijven besmet is met leverbot”, legt Mol uit. ”Voor schapenbedrijven is dit moeilijker in te schatten; de vaststelling van de ziekte bij deze diersoort berust vooral op basis sectie.”

Mol ziet dat veel bedrijven denken dat ze het niet hebben, maar ook dat veel veehouders al snel denken dat ze het wel hebben. ”Dit maakt de bestrijding van leverbot erg lastig”, aldus de dierenarts. Voor melkgevende dieren zijn geen middelen beschikbaar tegen leverbot. Daarnaast zijn er resistentieproblemen met sommige middelen.

Een leverbotbesmetting is te herkennen door een verminderde groei van de dieren en vermindering van de melkproductie. Voor een bedrijf met zestig melkkoeien veroorzaakt een leverbotbesmetting tussen de 4.000 en 6.500 euro schade. Besmette dieren zijn tevens vatbaarder voor salmonella.

De GD heeft een test ontwikkeld waarmee jaarlijks op basis van tankmelkonderzoek aangetoond kan worden of een bedrijf besmet is met leverbot. De GD schat dat een derde van de melkveebedrijven het risico loopt besmet te raken met leverbot.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Karel

  En ik stel voor dat de overheid de kosten van het onderzoek én de bestrijding én de vervanging van de besmette dieren betaald. De boeren moeten het natuurbeleid slikken, en de daaruit voortkomende kosten voor de dierengezondheid ook betalen?? Dat vind ik wel erg ver gaan.

 • no-profile-image

  twente

  dirk ik verwacht dat deoverhied nu aan het denken is hier moeten we wat mee doen het kan toch niet zo zijn dat we alles op zun beloop laten.

 • no-profile-image

  Marcel

  Door deze overheidsingrepen worden we allemaal wel gedwongen om al het vee op te stallen voor hun gezondheid! Wat lopen er toch veel ambtenaren rond met oogkleppen op want anders kan dit slechte beleid toch niet gemaakt worden!

 • no-profile-image

  dirk

  Verwacht niets van de overheid, die willen nog steeds van de agrarische sector af.
  Ze schuwen daarbij geen middel.
  Het werkt van 2 kanten, minder boeren en meer natuur. Het waterschap wil het wel even uitvoeren!!

 • no-profile-image

  twente

  mischien moeten we wel aangeven hoe meer natuur ontwikkeling hoe minder koeien in de wei als we nog gezond voedsel willen produceren moeten de koeien maar opstal als ze natuur willen ontwikkelen.

 • no-profile-image

  twente

  en wij moeten meer waterschaplasten betalen als boer en het waterschap regge en dinkel is juist nu met de natuur mensen meer in overleg om meer aanleg van deze rommel ze houden totaal geen rekenning met voedsel veiligheid ze rommelen maar raak en wij maar betalen dit moet anders er moet meer regie komen van de overheid

 • no-profile-image

  PLASJE

  ...wat was de discussie van een paar dagen geleden ook al weer....
  concl. : watie, watie : schoon watie,
  schoon watie......

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.