Redactieblog

5 reacties

NAJK: kijk kritischer naar coöperatie

Jonge agrariërs moeten zich nadrukkelijker laten horen tijdens vergaderingen van coöperaties. Dat zegt voorzitter Wilco de Jong van het NAJK in het blad Coöperatie.

"Coöperaties hebben belang bij mensen die een richting aan durven geven", aldus De Jong. Het NAJK heeft een aantal standpunten opgesteld over coöperaties. Zo vindt het NAJK dat coöperaties meer mogelijkheden creëren en faciliteiten bieden om bedrijfsovername voor jonge ondernemers mogelijk te maken. "Maar coöperaties mogen natuurlijk geen leden gaan bevooroordelen."

Coöperaties moeten volgens de jonge boeren niet terugschrikken voor fusies en samenwerking, ook als het om particuliere bedrijven gaat. “Het moet wel in het belang van de leden zijn”, aldus De Jong.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  friesland food heeft de boodschap al lang begrepen

 • no-profile-image

  w

  Kijk eens naar de CHV landbouwbelang,dat is toch geen cooperatie,daar worden somige leden enorm bevoordeeld

 • no-profile-image

  Helaas Ervaring

  In de vergaderingen je goed laten horen is van zeer groot belang. Maar wat er achter de dikke muren besproken wordt, weet je nooit! Daar zit ook het altijd het grote probleem. Het is bijna niet controleerbaar. Het is wel jou eigen grote belang. Maar de afstanden zijn te groot om deze te kunnen controleren. Bestuurders denken mischien dat ze op de hoogte zijn, maar ze weten vaak zelf niet wat ze niet weten! Hierdoor kunnen direkties en fugsionarisen, nogal veel gebruik maken van die vrijheid. Dit gaat toch vaak ten koste van de leden. het grootste probleem is, dat je niet gemakkelijk genoeg naar een ander kunt. Daarom zijn grote cooperaties vaak verkeerd, zei kunnen hun macht misbruiken. Dit gebeurd op dit moment zeer zeker, kijk naar de melk. De akties om een kostprijsdekkende melkprijs in Europa werd ook mede, door FF en Campina en helaas LTO, proberen af te schieten. Hierdoor is de Nederlandse melkveehouderij in een moeilijke situatie te recht gekomen. Als men meteen mee gedaan had, was er eenheid geweest. Nu is er verdeeldheid, het gaat hier wel om de toekomst van de jongeboeren. Het ergste is dat velen het niet door hebben. Dat niet iedereen met het beleid een is, dat is geen probleem. Maar probeer samen te strijden voor een fatsoenlijk inkomen! NAJK trek hier uit je lering, laat je niet voor de gek houden! Boeren hebben macht, maar gebruik het als het nodig is. Laat je niet gebruiken!!!!

 • no-profile-image

  kippenboer

  opzouten die cooperaties, ze verdienen allemaal dik geld aan ons.
  isidorus (cooperatie)nam bruekers veevoeders (particulier)over, bruekers mag met prijs niet zoveel zakken van isidorus dan dat hij zelf zou willen.
  schooiers zijn het!!!

 • no-profile-image

  PLASJE

  ...waarom toch altijd woorden als 'kijken'
  en 'laten horen'....
  PLASJE is als 'ouwe sok' al lang tot de conclusie gekomen dat 'kijken'en 'laten
  horen' geen zoden aan de dijk zet!
  ..niet bij LTO, niet bij beleidsmakers,
  niet bij Waterschappen...etc. etc.....
  ...gewoon met het mes, dwars in de b..
  ...neem dat maar van mij aan...!

  P.S. enne dat van die stroop en azijn...
  ......dat was vroeger....

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.