Redactieblog

245 x bekeken 7 reacties

Minder grond in eigendom

Het percentage landbouwgrond dat boeren in eigendom hebben is de laatste jaren gedaald.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het aandeel grijze pacht is fors gestegen naar 16 procent.

In 2007 was 57,6 procent van de landbouwgrond in eigendom van de ondernemers. Het overgrote deel van de pachtgrond, 19,8 procent is via reguliere pacht in gebruik. Hiermee komt het areaal pacht voor het eerst onder de 20 procent. Erfpacht, teeltpacht en eenmalige pacht is bij elkaar nog geen twee procent van de grond die in gebruik is. Het aandeel grijze pacht in de categorie overige exploitatievormen was in de jaren 90 1 tot 2 procent. In 2007 is dit opgelopen naar 16 procent.

Eind jaren 90 was het aandeel grond in eigendom op recordniveau. Toen was 65 procent van de grond in handen van boeren. In 1970 was dat nog 52 procent.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  PLASJE

  ...mijn ouwe heer zei altijd : 'de bedelstaf
  hangt nooit langer dan 2 generaties aan
  dezelfde deurklink....
  ...welllicht is dit hierop ook van toepassing....
  ...1 ding staat echter als een paal boven
  water : als er honger is, is degene met
  voedsel de baas....
  ...als er teveel is : regeert het geld! en
  is de primaire producent de klos!
  ...kortom....

 • no-profile-image

  gli

  Bij geruchte heb ik vernomen dat de BLHB. de landelijke bond van landpachters, even niet goed heeft opgelet bij de landelijke inspraak over aanpassing pachtprijzen, met desatreuze gevolgen voor zittende pachters.
  Niet te verkopen pachtprijsstijgingen zouden daarvan het gevolg zijn.
  Maar wel correct t.o.v. de "wet". Het rentmeesterskantoor Noorderstaete zou daarvan gebruik maken bij het vaststellen van de pachtprijzen van de gronden van de gemeente Kampen.
  Dit zal toch niet juist zijn, veronderstel ik?
  Hopelijk is zowel het feit dat de BLHB het door de vingers zou zijn geglipt als de verhoging van het rentmeesterkantoor onjuist!

 • no-profile-image

  AOW

  De pachtovereenkomst beëindigt wegens het bereiken van de 65 jarige leeftijd binnen 6 jaar liet de gemeente me enkele jaren terug weten.
  Na een bezwaarschrift volgde een korlopende pacht.
  Twee maal vroeg ik de gemeente schriftelijk of ik de grond kon kopen en wat dan de vraagprijs zou worden of eventueel verder pachten. Tot heden geen antwoord.
  Mijn buurman verkocht destijds een perceel aan een andere buurman.
  Die verkocht een jaar later een ander perceel aan natuurmonumenten en beurde 20.000 guldens per ha meer.

 • no-profile-image

  De Boer

  Deze week in de Boerderij gelezen: "Areaal pacht in 2 jaar tijd 50.000 ha kleine"r, hoe kan dan het grijze pachtareaal nu in dezelfde week ineens met zoveel procent stijgen. Moe word ik van al deze tegenstrijdige berichten.
  Als pachtboer heb ik liever, dat er actiever gewerkt wordt aan het herstellen van de "fout??" in de nieuwe pachtwet m.b.t. het bepalen van de pachtprijs voor oude pachtcontracten.

 • no-profile-image

  Boerenvertand

  Logies boeren krijgen niet meer de kans om te kopen.Al die stichtingen en andere grootgrond bezitters stillen hiermee hun landhonger.Ze hebben het eeuwige leven en geen kosten bij bedrijfsovername. Boeren worden weer letterlijk slaven met deze trent van grondgebruik. Zonde van dit boerengeld en een cultuur.
  Ook de overheid is een kaper en dan onder de dekmantel natuur.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Geef mijn maar de oude landadel. Dat waren tollenaars, de nieuwe landadel zijn woekeraars.
  De oude landadel was zo fair een percentage van de oogst op te eisen, en zo de delen in winst én verlies.
  De nieuwe adel wil alleen woekerwinst, ook als door de agrarisch ondernemer verlies geleden wordt.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De grond komt weer in het bezit van investeringsmaatschappijen en milieu organisatie's . De aristocraten , de nieuwe landadel van deze tijd.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.