Redactieblog

3 reacties

LTO en BLHB tegen tariefsverhogingen Grondkamers

LTO Nederland maakt bezwaar tegen de voorgestelde tariefsverhogingen van de Grondkamers.

Het goedkeuren van een pachtcontract wordt zelfs bijna twee keer zo duur. LTO Nederland wil dat de plannen bijgesteld worden. Het ministerie van landbouw wil na ruim acht jaar de tarieven van de regionale Grondkamers en van de Centrale Grondkamer aanpassen. LTO noemt de tariefsverhoging niet onredelijk, maar is geschrokken van de concrete voorstellen. In het voorstel stijgt het minimumbedrag voor een pachtovereenkomst van 45 euro naar 89 euro. LTO vindt dat een prijsstijging van maximaal 20 procent acceptabel is.

Jaarlijks worden ongeveer 15.000 aanvragen ingediend bij de grondkamer. Alle vormen van pacht of huur van land moeten hier geregisteerd worden. Wanneer dit niet gebeurt, en er sprake is van grijze of zwarte pacht, kan een pachter op basis van een eenjarige overeenkomst reguliere pacht eisen.

"Het is zaak de drempel voor de registratie van pacht zo laag mogelijk te houden. Wanneer we een goed werkend pachtbeleid willen, is een goede registratie van groot belang", zegt pachtspecialist Dries van Rozen van LTO Noord.

Ook de bond van landpachter BLHB is niet blij met de tariefsverhogingen. "Ik verwacht niet dat er mensen zijn die nu geen pachtcontact gaan opstellen omdat het een paar tientjes duurder is geworden. Ondernemers die vanwege het geld besluiten geen pachtcontract af te sluiten zullen dit ook bij 40 euro niet doen", alsdus voorzitter Jos van Maanen van de BLHB. "De vraag blijft of het nodig is om de tarieven te verdubbelen. Wanneer dit echt nodig is, lijkt me het mogelijk om een flinke efficiëntieslag te maken bij de Grondkamers."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ro

  Wat een enorme verhoging... vreemd.. De Grondkamers gebruiken kennelijk een heel ander inflatiecijfer dan gebruikelijk. Hoe hoog worden de tarieven wanneer er wordt gerekend met de inflatie van de afgelopen jaren? Hoe zit het eigenlijk met de kosten van de Grondkamers? Is er een mogelijkheid voor burgers om inzicht in deze kosten te krijgen? Welke invloed hebben de burgers op dit voorstel met aanhangige argumenten voor verhoging? Allemaal vragen die m.i. beantwoordt moeten worden voordat deze wijziging bekrachtigd wordt.

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Klagen dat er een mestoverschot is. Hoe zou dat dan toch komen????????

 • no-profile-image

  Opsteller van pachtcontracten

  Belachelijk voorstel, laat de grondkamers eerst vlot en binnen de daarvoor gestelde termijn de ingediende verzoeken behandelen. Op dit moment bedraagt de wachttijd namelijk minimaal 7 maanden, schandalig voor de belangen die er soms mee zijn gemoeid!

Of registreer je om te kunnen reageren.