'Kabinet moet innovaties in tuinbouw steunen'

Het kabinet moet de stijgende aardgasbaten gebruiken om innovaties in de tuinbouw te stimuleren.

Volgens voorzitter Sjaak van der Tak van Greenports Nederland is dat nodig om te voorkomen dat de sector in de problemen komt door de hoge energiekosten en de kredietcrisis.

"Crises worden overwonnen met innovaties", zei Van der Tak gisteren bij de conferentie van Greenports Nederland. "De boodschap is daarom: bedrijfsleven ga over op investeringen. De overheid moet daar een handje bij helpen, en flink ook."

Volgens Van der Tak stijgen de kosten voor energie in de sector van 800 miljoen euro vorig jaar naar 1,2 miljard in 2010. Landbouwminister Gerda Verburg zegde onlangs al toe de tuinbouw meer te ondersteunen.

In zijn vorige week gepubliceerde boek hekelt voormalig Tweede Kamerlid Wijnand Duyvendak de greenports. Hij noemde het 'landbouweconomische centra met een te grote belasting voor het milieu'. Volgens Van der Tak was dat in het verleden het geval.

Of registreer je om te kunnen reageren.