Redactieblog

5 reacties

Hoornloze koeien fokken?

Hij is er weer, Jan Cees Vogelaar. Of liever zijn vrouw Manita. Vriend en vijand zijn het er over eens dat zij de boer is thuis. Samen treden ze nu echter naar buiten met een pleidooi voor het fokken van koeien zonder hoorns.

Ze fokken op proef met Noorse roodbonten. Met het doel hoornloze koeien te krijgen. "Het onthoornen van de koeien komt een keer ter discussie te staan", zo zeggen de Vogelaars. Daarom pionieren ze nu reeds.

Er zitten meerdere kanten aan deze zaak. Het vooruitzien van de Vogelaars verdient een pluim. Op deze manier zijn zij de Marianne Thieme's en hun activistische organisaties voor als die het oog op het onthoornen laten vallen. We weten wat de gevolgen zijn. Kamervragen en acties bij de boeren, die via een lichte ingreep de kalveren onthoornen.

Dat is meteen het nadeel. Door nu reeds heel breed in te gaan op het onthoornen van koeien vestig je de aandacht op dit punt. Je zet de deur wagenwijd open voor de tegenstanders, terwijl je nog geen oplossing hebt. Daarmee bewijzen de Vogelaars de boeren geen dienst.

Blijft de vraag hoe erg het is dat koeien onthoornd worden. De maatschappij zou het niet willen. Is dat zo? Het is van een totaal andere orde dan het castreren van biggen. Je kunt het ook vergelijken met het knippen van nagels of het verzorgen van het gebit bij mensen. De tandarts doet toch ook een beetje pijn, terwijl je je hele leven er profijt van hebt? Zo zie ik het onthoornen van koeien op dit moment.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Henk

  Deze discussie vind ik maar niks. Ik onthoorn zelf. Probeer met verdoving het zo draaglijk mogelijk te maken. Het dierenwelzijn wordt niet aangetast. Integendeel. Door het onthoornen hebben de dieren een veel beter leven. Het fokken van onthoornde koeien is voor mij niet nodig. Ik denk dat onthoornen verantwoord gebeurt. We moeten ook geen problemen zoeken waar ze niet zijn.

 • no-profile-image

  linda

  Het is verkeerde manier van denken dat de consumptiedieren altijd maar aangepast moeten worden aan ons. Als je de horens aanraakt van een koe zal je kunnen voelen dat ze warm zijn. De horens hebben ook een functie voor het evenwichtsgevoel van de koe. Ook voor de hierarchie in de kudde is het hebben van horens belangrijk voor het zelfvertrouwen van ieder individueel dier. Maar wie maalt daar nu tegenwoordig nog om hoe een koe zich voelt?

 • no-profile-image

  frits

  Het verhaal van Vergaderboer is goed te volgen tot de laatste alinea. Dan blijkt ineens dat het al heel lang geleden is dat Vergaderboer een kalf heeft onthoornd. Hoe pijnlijk onthoornen is, laat ik even in het midden. Maar een vergelijking met nagels knippen, gaat echt niet op.

  Midden jaren zeventig hebben we van al onze koeien de hoorns afgezaagd. Daar zit echt gevoel in. En nuka's moeten niet voor niets worden verdoofd.

  Ik moet er niet aan denken om 10 vingers te moeten verdoven voordat ik mijn nagels kan knippen. Een hoorn is geen nagel, net zo min als koeien mensen zijn.

 • no-profile-image

  Marcel

  Linda toch, ik weet zeker dat 90% van de melkveehouders het welzijn van de koe heel belangrijk vind! Als de koe prima fit is en zich super lekker voelt produceerd ze maximaal en dat is voor ons het beleg op de boterham en dus is willen we dat allemaal! Helaas door het moderne natuurbeleid komen er steeds meer ziektes waar we 10 jaar geleden geen last van hadden om de hoek kijken. denk aan de slak voor de leverbot infectie, de knut met de blauwtong, ook Botulisme komt steeds meer voor! Maar dat is niet erg vinden de natuurmensen, hun inzet is zoveel mogelijk nieuwe natuur aanleggen!!!

 • no-profile-image

  Jan

  Jan Cees Vogelaar zet zijn energie verkeerd in. Hij had bij Friesland Foods moeten zorgen dat we een hogere melkprijs beureden. Nu liet hij Sieta van Keimpema van Dutch Dairyman Board in de kou staan. En dat terwijl hij voorzitter is geweest van de Vakbond Rundveehouderij. Hij verloochent net als die Duyvendak zijn principes, maar komt er niet voor uit. Hij durft kennelijk niet te zeggen dat zijn voorzitterschap van de Vakbond een jeugdzonde was. Dan hadden we in ieder geval heldereid. Dat fokken van koeien zonder horens is daarom een afleidingsmanoeuvre van Jan Cees. Het geeft aan hoever hij afgedwaald is van de praktijk, waarva hij eens het boegbeeld was.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.