184 x bekeken

'Gezond eten in belang van sector'

Bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie hebben er zelf belang bij producten gezonder te maken.

Volgens minister Ab Klink (volksgezondheid) nemen de gezondheidsproblemen door slechte voeding toe, met een hoger ziekteverzuim als gevolg. Hij zegt dat in een interview met vakblad VMT, dat vandaag is verschenen. Volgens Klink zouden bedrijven zich moeten realiseren dat hun medewerkers ook consumenten zijn. "Tachtig procent van onze ziekten is chronisch van aard en heeft economische uitval tot gevolg", stelt hij. "Voeg daarbij de impact van het toenemende overgewicht op de werkgelegenheid en arbeidsproductiviteit en vertaal dat nu eens als bedrijf naar je eigen personeel."

Klink wil echter in geen geval voedingsmiddelenbedrijven dwingen producten gezonder te maken, of consumenten voorschrijven wat zij moeten eten. Wel is hij voorstander van meer en betere voorlichting. Eerder schreef hij dat al samen met landbouwminister Gerda Verburg in de zogenoemde Voedingsnota. Daarin hebben zij 7 miljoen euro, waarvan een deel privaat geld, gereserveerd voor projecten op dit gebied.

Volgens Klink is het argument van consumenten dat gezonde voeding te duur is, niet zo sterk. "Gezonde voeding heeft het imago duur te zijn, maar dat hoeft niet", zegt hij. "Verse producten zijn weliswaar niet altijd goedkoop, maar hierbinnen zijn wel goedkopere keuzes te maken." Consumenten zouden ook voor blikgroenten, of seizoensproducten kunnen kiezen, aldus de minister.

Of registreer je om te kunnen reageren.