Redactieblog

248 x bekeken 1 reactie

Biologisch krijgt het steeds moeilijker

Er is een studie verschenen over de geschiedenis van de biologische landbouw in Nederland.

Simone van der Ham studeerde er cum laude op af. Met als conclusie dat de werkelijkheid weerbarstiger is dan de theorie. Daar had ze wat mij betreft geen studie naar hoeven te doen. Dat wisten we al.

Biologische landbouw is immers de sector, die zichzelf een worst voor houdt, maar nooit aan eten toekomt. Wie herinnert zich niet het voornemen van de regering om in 2010 tien procent van de producten biologisch te doen producten. We zijn er nog twee jaar van verwijderd. Wat is de weerbarstige werkelijkheid? De productgroepen verschillen, maar schommelen allemaal rond te twee procent. Veel stijging zit er niet in.

"De doorbraak is er dus nooit gekomen", constateert Simone van der Ham. Volgens mij komt die doorbraak er ook niet.

Twee redenen. Ten eerste de prijs. De afgelopen tien jaar hadden we een bloeiende economie. Er was voldoende inkomen te besteden. Toch bleef de consument zoeken naar de goedkoopste producten. In de mond biologisch, in de supermarkt de kiloknallers. Nu de economie verslechtert zal het nog meer richting de koopjesjagers gaan. Minder kans voor biologisch dus.

Dan het feit dat de gangbare productie steeds duurzamer wordt. Het verschil tussen biologisch en gangbaar wordt steeds kleiner. Daarom zal de consument voor gangbaar blijven kiezen. Jammer voor de biologische boeren? Nee, voor hen blijft de nichemarkt open. Dat kan best goed zijn. Als ze maar zorgen dat de idealistische consument veel voor hun producten wil betalen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Dirk

    De feiten spreken. Biologische landbouw groeit veel minder sterk dan gedacht werd. Onbegrijpelijk in een tijd, waarin milieu en welzijn alle aandacht heeft. En wat kost biologisch eten nu extra op de totale gezinsbesteding? Weinig toch? We zullen agressiever reclame moeten maken. Want de mensen die bij ons in de boerderijwinkel komen betalen graag een goede prijs voor een goed produkt. Dan moet het toch mogelijk zijn om meer te groeien. Ik denk dat onze grote coöperaties het produkt verwaarlozen. Daarom blijft het kwakkelen. Dat mogen we ze verwijten.

Of registreer je om te kunnen reageren.