266 x bekeken

Besmetting TBC leidt tot ruiming 121 kalveren

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft naar aanleiding van de vondst van met runder-TBC besmette Britse kalveren in Nederland 121 dieren laten ruimen.

Deze waren afkomstig van de zes bedrijven waar ook de besmette runderen vandaan kwamen en vier contactbedrijven. Dat schrijft landbouwminister Gerda Verburg aan de Tweede Kamer. De afgelopen maanden ontdekte de VWA besmettingen met runder-TBC bij twaalf uit Groot-Brittannië afkomstige kalveren.

De Britse autoriteiten hebben grote moeite de ziekte onder controle te krijgen. Het aantal nieuwe gevallen lag in de eerste vijf maanden van dit jaar een kwart hoger dan een jaar geleden.

De Nederlandse kalversector heeft daarom een vrijwillige importstop afgekondigd, die volgens de Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector goed wordt nageleefd. Een eenzijdig door de overheid opgelegd verbod is volgens Verburg in strijd met de Europese regelgeving.

Gezondheidsonderzoek bij mensen die intensief contact hebben gehad met dieren van de zes bedrijven heeft tot nu toe geen humane besmettingen aangetoond. Over acht tot tien weken vinden nieuwe testen plaats.

Of registreer je om te kunnen reageren.