Redactieblog

553 x bekeken

Agrifirm: mestpool in trek

Agrifirm verwacht dat de mestpool die zij vorig jaar hebben opgericht het komende jaar minstens zal verdubbelen.

Dat zegt bemestingsdeskundige Jan Hollander van Agrifirm. "We merken dat de belangstelling om mee te doen aan de mestpool groot is. Vorig jaar is meer dan 10.000 kuub rundveedrijfmest via mestpool in de akkerbouwgebieden afgezet. We verwachten dat het dit jaar minstens 25.000 tot 30.000 kuub wordt."

Het succes is volgens Agrifirm de garantie dat de mest bij de melkveehouder wordt opgehaald. Ook neemt de belangstelling vanuit de akkerbouw voor rundveedrijfmest toe. "De verhouding stikstof, fosfaat en kali in rundveedrijfmest is gunstig. Dit zorgt voor een hoge acceptatiegraad."

Het succes van de mestpool wordt versterkt door het siloplan, waarbij Agrifirm samen met ontvangers van mest silo’s bouwt. De start van het plan verliep stroef doordat het lastig was vergunningen te krijgen. "Inmiddels gaat dit makkelijker. Ik heb het idee dat geen van de gemeenten in het Noorden de bouw van mestsilo’s of -bassins nog tegenhoudt."

Melkveehouders betalen voor het ophalen van de rundveedrijfmest een marktconforme prijs die achteraf wordt vastgesteld. Vorig jaar kwam dit uit op 10 euro per kuub. Akkerbouwers ontvingen ongeveer 3 euro per kuub ingewerkte mest. "Melkveehouders zien de prijsbepaling achteraf niet als een belemmering." Agrifirm onderzoekt of er ook belangstelling is voor een varkensdrijfmestpool.

Of registreer je om te kunnen reageren.