200 x bekeken 2 reacties

Acties voor verbod op veehouderijsystemen

Amerikaanse dierenactivisten voeren campagne voor een verbod op het gebruik van kalverkisten, legbatterijen en boxen voor drachtige zeugen.

Op 4 november kunnen inwoners van de Amerikaanse staat Calefornië niet alleen een nieuwe president kiezen, maar ook stemmen over een wetsvoorstel dat het gebruik van deze houdsystemen strafbaar stelt.

Dit is het gevolg van een actie van de Humane Society of the United States (HSUS). Deze dierenrechtenorganisatie verzamelde eerder dit jaar bijna 800.000 handtekeningen voor het houden van een referendum, zo’n 150.000 meer dan vereist. Volgens de activisten is dit een belangrijk signaal aan de veehouderijsector in de Verenigde Staten.

Het initiatief heeft veel steun gekregen van politici en beroemdheden. Onder meer de actrices Alicia Silverstone en Brigitte Bardot en popmuzikant Moby hebben zich voor een verbod uitgesproken. Dat geldt ook voor verschillende, met name Democratische, politici. Eerder waren soortgelijke initiatieven in andere staten succesvol, zoals in 2002 in Florida. Ook in de Europese Unie zijn of worden deze houdsystemen verboden.

De veehouderij voert dan ook geen felle campagne tegen de voorstellen van HSUS. Zo heeft de American Veal Association al laten weten het gebruik van kalverkisten te willen ontmoedigen. Als het tot een verbod komt, wordt deze in 2015 van kracht.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  oost-west

  Daar lopen ze dus behoorlijk achter. Zijn de dieren in Nederland toch een stuk beter af.
  Wanneer gaan ze in de VS verdooft castreren?????,wanneer gaan ze in de VS naar 42 kg pluimvee per m2???
  Wanneer stoppen ze in de VS met hormonen????

 • no-profile-image

  Anita

  Inderdaad het zoveelste bewijst dat de dieren en boeren het in Nederland harstikke goed doen. Mijn complimenten boeren van Nederland, jullie zijn de beste !!

Of registreer je om te kunnen reageren.