Redactieblog

8 reacties

AID en LTO gaan dierverwaarlozers begeleiden

De Algemene Inspectie Dienst (AID) gaat in samenwerking met LTO veehouders begeleiden die hun vee verwaarlozen.

De AID werkt aan een plan van aanpak voor het project, dat naar verwachting volgend jaar van start gaat. “Ons werk is ervoor te zorgen dat de regels goed worden nageleefd. In het verleden gebeurde dat vooral door boetes op te leggen. Nu werken we met een andere methode, waarbij we meer preventief te werk gaan”, legt een woordvoerder van de AID uit.

Bij veeverwaarlozing gaat het vooral om veehouders die sociale problemen hebben. “Hoe we deze bedrijven gaan begeleiden en hoe dit juridisch wordt ingevuld is nog niet duidelijk. Hier wordt nog aan gewerkt.” Het juridische kader is van belang omdat de controle-instatie nu bedrijven gaat begeleiden.

De AID gaat het project samen doen met het Vertrouwensloket Preventie Dierverwaarlozing van LTO Nederland. “Het project is gericht op bedrijven die herhaaldelijk in de problemen komen. We doen dit samen met de AID omdat deze bedrijven hier vaak mee te maken hebben. De AID kent deze bedrijven meestal al”, aldus Bert Muller van LTO. In de proef worden de bedrijven structureel begeleid om herhaling te voorkomen.

BIj het Vertrouwensloket komen jaarlijks ruim veertig gevallen van dierverwaarlozing binnen. “Via een vertrouwensteam worden de ondernemers begeleid naar een betere toekomst. Dit kan ook betekenen dat het bedrijf wordt verkleind of dat het bedrijf wordt stilgelegd”, legt Muller uit.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ben.

  Heel goed dat ook de LTO. helpt mte hte opsporen van dierenleed. Bij de normale veehouders zal het niet voorkomen. Ook moet men de natuurgebieden goed in de gaten houden waar jaarlijks honderden dieren kreperen van de honger, omdat er onvoldoende voer voor hun is.
  Samen moeten we aan alle dierenleed werken.

 • no-profile-image

  G.G.Adriaens.

  De AID in Eindhoven bestaat van hoog tot laag uit leugenaars en rekening vervalsers.Dit is een belediging van ambtenaren!Aan de AID de eer om mij voor de rechtbank te dagen!Alleen durven ze dit niet aan,omdat ik bewijzen en getuigen genoeg tegen ze heb.Mijn telf.is 045 5326231.Wordt natuurlijk niet geplaatst.

 • no-profile-image

  Boudewijn

  Ik snap alleen nog niet dat hier een uitstel datum voor wordt genomen. Dit hoort vanzelfsprekend te zijn.

 • no-profile-image

  Hajo

  Wiens taak het is vind ik niet belangrijk,veel belanrijker is dat er hulp komt.
  Ik geloof niet dat er ergens een boer is die z'n dieren moedwillig verwaarloosd.
  Dus hoe eerder er hulp komt hoe beter,en het is nog eens goe dvoor het imago ook.

 • no-profile-image

  Piet

  Is dit nu de taak van de LTO???

 • no-profile-image

  jolanda

  Ja , dat ziet er wel naar uit.
  Boeren steunen voor een goede melkprijs willen ze niet dus dan maar wat anders om toch nuttig te voelen!!

 • no-profile-image

  hans

  eh? waar heeft u het in hemelsnaam over g.g. adriaens??

 • no-profile-image

  boudewijn

  Lto of wie dan ook, ik ben blij dat dit nu eens anders benaderd wordt. Volgens mij is dit de juiste weg. Iemand die dieren houdt is beter af met hulp ,wanneer blijkt dat het niet goed gaat, dan verder de stront in getrapt door zijn eigen omgeving. Ik pleitte via deze weg hier al langer voor. Ook veeartsen dienen dit te snappen. Te vaak kiezen zij de veilige kant en gaan mee trappen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.