Redactieblog

400 x bekeken 16 reacties

30 procent minder schapenslachtingen

Het aantal schapenslachtingen is in de eerste helft van 2008 met 31 procent gedaald ten opzichte van de eerste helft van 2007.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Tot en met juni zijn dit jaar 280.500 schapen geslacht, ten opzichte van 405.800 vorig jaar.

De oorzaken van de daling van het aantal slachtingen zijn het offerfeest en blauwtong. "In 2007 viel het offerfeest in januari, waardoor er in die maand veel meer slachtingen waren dan normaal. Het offerfeest viel dit jaar in december. Tijdens het offerfeest worden ongeveer 10 procent van de jaarlijkse slachtingen gedaan", legt Andries Kingma van de veehandelsorganisatie NBHV uit.

Ook blauwtong speelt een rol bij het aantal slachtingen in 2007. "In deze periode lag de export van levend vee op een laag niveau omdat delen van Frankrijk niet bereikbaar waren met levende dieren. Inmiddels is heel Noordwest Europa één blauwtonggebied, waardoor de dieren vrij getransporteerd mogen worden. Mede hierdoor zijn een deel van de schapenslachtingen verhuisd van Nederland naar België", aldus Kingma.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  schapenhouder

  Louisa heeft zelf een verkokerde blik op de realiteit maar dat is haar democratisch recht. Wij hebben als schapenbedrijf met meer dan 400 aflammingen per jaar diverse dagen in het voorjaar een open dag voor scholen en voor de toevallige voorbijganger. De doorsnee bezoeker vindt het niet meer dan vanzelfsprekend dat op het eind van het jaar een groot gedeelte van de schapenstapel richting slachthuis gaat want bij de schapenhouder moet de schoorsteen ook roken. Ze denken er liever niet aan als ze de kleine lammetjes in de wei zien dartelen maar ze zijn nuchter genoeg om te beseffen dat dat de realiteit is. Ieder mens moet eten en zolang alle mensen niet vegetarier zijn blijft er vraag naar vlees bestaan.

 • no-profile-image

  pietje

  Benieuwd hoeveel schapen Louisa wel niet heeft als ze alles aanhoud en niets slacht. Zullen ze wel op een veel te klein stuk land lopen of er gaan er zoveel dood door slechte verzorging. Anders krijgt ze er elk jaar meer want de ram castreren is zielig. Kansloze stakker

 • no-profile-image

  Wat een gezeik hier

  Er worden in Nederland jaarlijks nogal wat mensen vermoord, dat is zeker beter dan een dier slachten?? Ook vinden er jaarlijks meer zelfdodingen plaats dan dat er mensen in het verkeer omkomen! Nee, Louisa en Herman vinden dit niet belangrijk, een dier wat je zelf goed verzorgd hebt en dan laat slachten ( weet je zeker dat je kwaliteit en veilig vlees hebt) dat is in hun ogen pas echt erg! Wat zijn deze mensen toch erg ziek, kijk om je heen in de wereld en ga de wereld redden. Als ik de foto´s zie van het dierwaardig vervoer in Azie dan is daar nogal wat meer te doen dan in Nederland. Op een brommer kun je wel 30 kippen aan vast knopen met touw! Succes Louisa en Herman en laat ons effe weten vanuit Azie hoe jullie werk daar verloopt.

 • no-profile-image

  Louisa

  Alsof het om dingen gaat... arme dieren!

  Wat een aantallen ook, niet normaal, en dat terwijl de mens nieteens vlees nodig heeft, sterker, tis super ongezond en kankerverwekkend.

  Gelukkig worden steeds meer mensen vegetarier! (minimaal)
  Voor de schapies hoop ik dat er een dierenhemel op ze wacht...

  Louisa

 • no-profile-image

  pete

  Louisa, wil jij tegen alle moslims in nederland vertellen dat zij geen schapenvlees meer mogen eten!!. Moet je eens zien wat voor een rellen je krijgt.

 • no-profile-image

  Frans

  Wat een gezwets van Louisa en Herman. Mensen eten al sinds de prehistorie vlees en daar zouden we nu mee moeten stoppen? Lammeren slachten hetzelfde als je kinderen naar de slacht brengen kom nou.. Ik beleef veel plezier aan mijn schapen en lammeren als ze in de wei lopen, maar heb geen dubbel gevoel als ik ze naar de slacht breng er ze een poosje later op m'n bord liggen want er gaat toch weinig boven een lekkere lamsbout of schapenrookworst. Dus prima als je vegetariër bent, maar maak de vleeseters niet uit voor moordenaars want dat raakt kant noch wal.

 • no-profile-image

  Herman

  Domme Hendrikus toch.... als mensen jou uitmaken voor moordenaar maakt jou geen moordenaar, dat jij onschuldige dieren op een uiterst laffe manier afmaakt, DAT maakt jou een moordenaar. Je straf zal je ooit nog wel krijgen. Verder zijn alle vlees-eters wel degelijk mede-schuldig aan moord. Zoals die mensen die in de steentijd nog rondliepen in hun berenvellen en alleen maar "oe" konden zeggen. Dat beeld zegt alles over de vlees-eters in het algemeen en de boeren en de jagers in het bijzonder.

 • no-profile-image

  Herman

  Die straf komt wel na je dood. Die ontloop je niet.
  Het feit dat je daarnaast jaagt buiten het jachtseizoen (15 okt - 31 jan) zegt ook een heeeeeeeeleboel over je.
  Uberhaupt zegt het jagen al veel over je. Dat zijn altijd van die mannetjes die thuis totaal niks te vertellen hebben en 'm niet meer overeind kunnen krijgen en daardoor hun geweer zien als vervanger (bewezen uit psychologisch onderzoek Duitsland oktober 2006, Prof. Dr. Uwe Jens Nagel, Humboldt Universität, Berlijn).

 • no-profile-image

  schapenhouder

  wat een gezwets zeg.
  Vlees ongezond??
  Als of het om dingen gaat?
  Natuurlijk gaat het om dieren en schapen hebben naar mijn idee een goed leven gehad als ze geslacht worden.Ze lopen altijd buiten en worden goed verzorgd.
  Mensen als louisa hebben hier duidelijk geen verstand van.

 • no-profile-image

  Louisa

  Mensen als Louisa zijn mensen die zelf schapen hebben... waar de schapen gewoon 16 jaar oud mogen worden, waar de schapen recht op hun eigen leven hebben, waar zij recht hebben om niet hun keel te worden doorgesneden maar net zo "humaan" mogen sterven als mensen. Waar de schapen recht op hun eigen persoonlijkheidje hebben, waar ook het rammetje niet na enkele maandjes oud de keel wordt doorgesneden maar ook zijn leven mag uitzingen. Dieren kunnen enorm lijden, alleen boeren hebben oogkleppen op. Zij zien de doodsangsten in de ogen van hen toevertrouwde dieren niet. Eurotekens die ziet men!!
  Ga eens naar het slachthuis en kijk in hun oogjes! Vertel de mensen de waarheid over de lammetjes in de wei waar men zo van geniet, vertel hen op die lammerendagen wat er in de herfst met diezelfde lammetjes gebeurt, maar nee dan zijn er geen open lammerendagen meer, dan vindt de moord achter gesloten deuren plaats, moord op diezelfde, maar dan iets oudere, nog steeds lammetjes! De gewone burger wordt bewust heel dom gehouden! Louisa heeft wel degelijk verstand van zaken!

 • no-profile-image

  boerin

  wat dacht je van inteelt dan mis vormde lammetjes.dat is pas zielig.
  en trouwens herman ik rook .en bedankt ik ben niet ziek in mijn hoofd.sorry jullie eerder met dit gejank over wel of niet eten van vlees.mijn nichtje mocht ook geen vlees omdat ze een allergie had.ze heeft op het randje van de dood gestaan .door een andere arts eet ze wel vlees.kun je zien wat het doet eten van geen vlees

 • no-profile-image

  boerin

  nou dan moet zij alle lammetjes van nederland maar kopen.meid doe normaal wat van voor ouders hadden wij .die deden het met knuppels. nu wordt het al aardig vriendelijker geslacht.
  ik eet mijn eigen lamsboutjes dan weet je wat je eet.ZO IS HET LEVEN MEID

 • no-profile-image

  hendrikus

  nou,ik stoor me niet aan dit soort kreten van herman en louise,vaak genoeg ben ik voor moordenaar uitgemaakt als we op jacht waren,maar ik schiet er mijn haas konijn er wel om,dat was voor 10 jaar terug al zo,en dat is over 10 jaar nog zo

 • no-profile-image

  Louisa, ook schapen'houdster' (zij houden mij)

  Louisa heeft kritiek op de realiteit, dat is wat anders dan een "verkokerde" realiteit hebben. Kritiek is de waarheid niet laten zien. Wel open dagen in het voorjaar, leuke dartelende lammetjes in de wei laten zien, maar dan de herfst geen enkele open dag, geen uitje mee naar het slachthuis om dezelfde lammetjes naar hun eind te zien gaan.

  Zet de slachthuizen vol met glazen wanden, zet ze op loopafstand aan de rand van wijken, laat mensen de realiteit ook ZIEN. Dan zullen we eens zien hoeveel mensen terstond vega(n) worden!

  Louisa

 • no-profile-image

  Herman

  Boerin schreef: "ik eet mijn eigen lamsboutjes...."

  Tja... dat is t zelfde als je kinderen naar de slacht laten leiden. Hoe kan iemand uberhaupt al met droge ogen beweren dat dieren slachten "normaal is" en daarnaast ook nog zn eigen dieren laten slachten... dan ben je echt ziek in je hoofd hoor. Ik geef Louisa groot gelijk met haar stelling. Euro's gaan helaas voor dierenwelzijn.
  Vroeger was vlees eten net zo "normaal" als roken en de slavernij. Dat is nu bijna overal verleden tijd, de tijd dat dat voor het vermoorden van dieren ook gaat gelden is een feit wat in de toekomst zeer zeker zal gaan gebeuren! Helaas zijn zeer veel dieren nog steeds de dupe van de zieke geesten van vele mensen.

 • no-profile-image

  hendrikus

  vanmiddag,heb ik nog een paar houtduiven geschoten,en wat voor straf krijg ik nu ,,,,,,,,,,hermanes

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.