Redactieblog

3 reacties

1.559 hectare bollengrond te kort in Noord-Holland

De Agrarische sector in de kop van Noord-Holland komt tot 2015 1.559 hectare grond tekort.

Dat is 20 procent meer dan waarmee de provincie in het Ontwikkelingsgebied Noord-Holland-Noord rekening mee houdt. Dat blijkt uit onderzoek van LTO Noord en de bloembollenorganisatie KAVB, dat ten grondslag ligt aan de Agrarische visie Noordelijk Zandgebied.

Het onderzoek is gericht op de gemeentes Den Helder, Anna Paulowna en Zijpe, waar veel bloembolgewassen en akkerbouwgewassen worden geteeld.

Het areaal bloembollen is in de periode 1998 - 2007 toegenomen tot 6.100 hectare. De akkerbouw omvat 2.576 hectare van het gebied. In het gebied ligt ook het Hollands Bollendistrict. Voor de gemeenten Anna Paulowna en Zijpe is een grondbalans opgemaakt. Hieruit blijkt dat 685 hectare tekort is. Daarnaast geldt een ruimteclaim van in totaal 874 hectare op de bestaande bollengrond, waardoor in totaal een tekort is van 1.559 hectare. De bollensector wil deze grond beschikbaar maken voor de bollenteelt door vast te houden aan de bestaande reservering van 1250 hectare op basis van het Ontwikkelingsbeeld Noord Holland Noord. Ook wil de sector compensatie voor het grondoppervlak dat wordt geclaimd voor andere doeleinden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  beste bollentelers, kom naar Kazahkstan, het land wat de oorsprong van de bollen is

 • no-profile-image

  B

  Ik denk als ik dit tekort lees. er klopt iets niet. want de prijzen zijn zo beroerdt dan sommige lelie telers al de ploeg in het veld hebben gezet.dus lijkt mij eerder dat er 12000 ha teveel is voor bollen.als die weg zijn dan is de prijs beter

 • Mels

  B,dat dacht ik ook,de prijzen zijn de laatste jaren niet best,al moet je er enige nuance in aanbrengen omdat de bedrijven met eigen soorten en handel wel prima draaien.

Of registreer je om te kunnen reageren.