Redactieblog

360 x bekeken

TBC-uitbraak voorlopig geen gevolgen gezondheidsstatus

Nederland lijkt haar runder-TBC-vrije status niet te verliezen door de vondst van de ziekte bij geïmporteerde kalveren uit Engeland.

“Op dit moment lijkt het dat Nederland de vrije status kan behouden, maar dit is volledig afhankelijk van de testen die nu bij vierduizend kalveren worden gedaan”, aldus een woordvoerder van het ministerie van landbouw.

De resultaten van het onderzoek bij de 4000 kalveren worden aan het eind van deze week verwacht. Tot op heden zijn twaalf besmette dieren gevonden, die allemaal geruimd zijn. In Nederland zijn 27 bedrijven geblokkeerd.

Volgens het draaiboek Runder-TBC van de Voedsel en Waren Autoriteit verliest Nederland de vrije status wanneer het aantal uitbraken per kalenderjaar meer dan 0,5 promille van alle kalveren is. “We hebben in Nederland tussen de 3 en 4 miljoen kalveren, dus de vrije status is voorlopig niet in gevaar”,aldus het ministerie van landbouw.

De uitbraken van 1999 en 2000 hadden hierdoor ook geen effect op de gezondheidsstatus. Nederland is sinds 1994 officieel vrij van runder-TBC.

Bij import van vee uit andere EU-landen is tuberculinatie, het testen op TBC, niet gebruikelijk. Op verzoek kan dit wel plaatsvinden. Bij importen van vee van buiten de EU, met name uit voormalige Oostbloklanden, zijn de testen wel gebruikelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.