Redactieblog

368 x bekeken 3 reacties

Runder-TBC verder verspreid

De geïmporteerde Britse kalveren met runder-TBC hebben ook stalgenoten besmet met de ziekte. Dat blijkt uit de resultaten van het onderzoek onder ruim 4.000 kalveren.

Op de zes bedrijven waar besmette dieren uit Engeland stonden zijn in totaal 32 dieren besmet met runder-TBC. Deze bedrijven blijven geblokkeerd tot de dieren op de bedrijven slachtrijp zijn. De positieve dieren worden voor sectie afgevoerd naar het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van Wageningen UR.

Bij zestig dieren was de uitslag van de tuberculinatie dubieus. "Deze dieren worden ook afgevoerd, waarbij het CVI sectie verricht op de dieren", aldus een woordvoerder van LNV.

Op 20 van de 21 contactbedrijven hebben alle dieren negatief gereageerd op de tuberculinatie. Deze bedrijven zijn door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) per direct vrijgegeven. De dieren zullen bij de slacht wel extra gecontroleerd worden.

Eén contactbedrijf is nog niet vrijgegeven omdat het resultaat van de test bij zeven dieren dubieus was. De uitslag van de tuberculinatie, waarbij wordt getest op runder-TBC en op een vorm van tuberculose die bij vogels voorkomt, is dan niet duidelijk.

"Vaak is de zwelling onduidelijk waardoor niet zeker is of de dieren runder-TBC hebben of bijvoorbeeld para-TBC", aldus CVI-immunoloog Fred van Zijderveld. Woensdag wordt in Brussel een extra overleg gehouden naar aanleiding van de uitbraak. Overwogen wordt een exportverbod in te stellen voor Brits rundvee.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  onmiddelijk stoppen met de invoer van Brits rundvee,waarom zolang hiermee wachten ? leren ze het nooit ?

 • no-profile-image

  tinus

  stelletje lamstralen, zijn de kalveren in nederland soms te duur?

 • no-profile-image

  dirk

  Heb je het niet door.
  De handel moet en zal kapot!!! Van 3 wil de kalveren nog goedkoper, de villa is nog niet groor genoeg.

Of registreer je om te kunnen reageren.