Redactieblog

284 x bekeken

Runder-TBC vaak symptoomloos

De meeste besmettingen van runder-TBC verlopen zonder klinische verschijnselen. De ziekte ontwikkeld zich langzaam en als er symptomen zijn, is dit pas in een laat stadium van de ziekte.

De verschijnselen variëren en bestaan vooral uit hoesten, vermagering en verminderde melkproductie.

Runderen kunnen besmet raken met de ziekte via de luchtwegen of via de bek. De bacterie, M bovis wordt vervolgens opgenomen en verspreidt zich in het lichaam. In de eerste fase blijft de bacterie in het rund, in de tweede fase van de ziekte wordt de bacterie ook verspreidt via hoesten, urine of melk.

"In het eindstadium van de ziekte treedt vermagering, productiedaling en soms zelfs sterfte op. Dit is meestal niet de grootste schade bij een tbc-uitbraak op een bedrijf. De meeste schade ontstaat doordat een verdacht/besmet bedrijf geblokkeerd wordt en dit de normale bedrijfsvoering ernstig kan verstoren", meldt de Gezondheiddienst voor Dieren (GD).

Runder-TBC is in Nederland sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw met succes bestreden. In 2002 werd runder-TBC voor het laatst in Nederland vastgesteld.

Of registreer je om te kunnen reageren.