Redactieblog

19 reacties

Ruim kwart inkomen gaat naar mestafzet

Ruim 27 procent van het inkomen van varkensbedrijven ging in 2006 op aan de afzetkosten van mest. In 2007 is dat nog aanzienlijk meer.

Dat blijkt uit een studie van het landbouweconomisch instituut LEI van de Wageningen UR. Pluimveebedrijven gaven in 2006 gemiddeld 20.800 euro uit aan mestafzetkosten.

De bedrijven draaiden gemiddeld een verlies van 15.000 euro. Wanneer de mestkosten worden vergeleken met de totale kosten blijkt mest verantwoordelijk voor 4,5 procent van de kosten van varkensbedrijven, tegen 2,5 procent op pluimveebedrijven.
Op een gemiddeld varkensbedrijf werd in 2006 €14,40 per ton drijfmest betaald, wat overeen komt met een totaalbedrag van bijna 21.900 euro. Pluimveehouders betaalden in dat jaar gemiddeld 21 euro per ton pluimveemest die afgevoerd werd, 17.000 euro per bedrijf.

Uit voorlopige cijfers over 2007 blijkt dat de gemiddelde afzetkosten voor varkensmest met 20 euro per kuub nog eens 38 procent hoger lagen. Voor pluimveemest steeg de afzetprijs met 42 procent naar gemiddeld 30 euro per ton.

In de periode 2001-2006, toen de mestwetgeving nog gebaseerd was op het verliesnormensysteem van Minas, betaalden varkensbedrijven gemiddeld 16.000 euro per jaar aan mestafvoer. Op pluimveebedrijven was dit 15.500 euro. In deze periode ging op varkensbedrijven gemiddeld 20 procent van het inkomen op aan mestafzetkosten. Op pluimveebedrijven was dit 30 procent.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Als de mest per kg N P en K + sporenelementen net zo veel opbracht als kunstmest kost, dan hebben we gezonde sectoren in Nederland.
  Met de wetenschap dat P opraakt, N door de hoge energieprijzen straks niet meer te betalen is en ook de kali fors duurder geworden is, is het wachten op een verstandige (europese) beleidsmaker waar het kwartje eindelijk eens zal vallen.
  Het is een kwestie van tijd dat men in de gaten krijgt dat zonder veehouderij geen (goedkope) plantaardige produktie meer mogelijk is.
  Men denkt nu een voedselcrisis te hebben, maar dit is met dit beleid pas het begin.

 • no-profile-image

  henk

  We zullen dus naar grond gebonden produceren gaan ,voer voor mest en andersom.Voer wat geproduceert word door de buitenlandse zon zal dan ook terug moeten naar die plaats.
  Dan blijkt gewoon dat we elkaar nodig hebben ,maar de slimme rekenaars of wel kort zichtige kijkers zullen wel zorgen voor blijvende hoge mestafzet kosten.

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Heb het al vaker gezegd alle premie"s en toeslagen allemaal afschaffen en van dit geld alle overschotmest gaan verwerken worden ALLE sectoren er beter van maar zoals bij meer zaken hier zal Brussel wel niet mee akkoord gaan de enigste sector die ons allemaal het nakijken geeft dat is de pluimveesector waar 400.000 ton pluimveemest word verbrand inderdaad dit kun je ook lef en visie noemen

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Margje, nog een keer goed lezen. Ik heb aangegeven dat op enig moment orgische mest noodzakelijk is om wereldwijd voldoen voedsel te kúnnen telen tegen acceptabele prijzen. Simpel gezegd; zonder voldoende bemesting niet voldoende plantaardige produktie en dus torenhoge voedselprijzen of misschien wel structureel te weinig voedsel. Snap je?

 • no-profile-image

  tinus

  tot de schijt ons dood, ipv tot de dood ons schijt

 • no-profile-image

  harm

  dat kwart inkomen is een cadeautje voor de akkerbouwers zo krijgen die ook nog een half inkomen,jongens wat laten we ons inpakken!

 • no-profile-image

  Dirk

  Kun je naagaan waar de varkensboer voor werkt, de bank: die heeft zijn centen.
  De voerfabriek: die hebben geloof ik nog winst gemaakt. De mesthandel: die draaien ook niet met verlies.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Beste varkenshouder, ik heb geprobeerd aan te geven dat er op termijn een serieuze (internationale) behoefte zal zijn om dure kunstmeststoffen te vervangen. Het is niet alleen in Nederland waar men te hoop loopt tegen stijgende meststoffenprijzen, maar wereldwijd. Dit puur alleen vanwege de produktiekosten en het tekort aan grondstoffen voor kunstmest.
  Het is een kwestie van tijd voordat men niet anders kan dan organische mest toelaten als kunstmestvervanger om de kosten in de hand te houden. En dit is een logisch gevolg omdat men de stijgende voedselprijzen wil beheersen om zo de inflatie te drukken.
  Men wil er nog niet aan, maar op enig moment zal men begrijpen dat dierlijke produktie noodzakelijk is om plantaardige produktie in de benen te houden.

 • no-profile-image

  varkenshouder

  Melkveehouder, Als je naar de mestmarkt kijkt dan zal er altijd wel een overschot zijn, dat betekent dat de afnemer de prijs bepaald en wij het maar moeten nemen, dus zonder verwerking zal er altijd een mestoverschot blijven ben het daaron helemaal met vd Zanden eens dat alleen de pluimveesector de zaakjes goed voor elkaar hebben en wat die priemie en toeslagen betreft ja daar zullen niet alle sectoren even blij mee zijn maar we zouden er wel allemaal mee gebaat zijn als er van dit geld mestverwerking zou worden gefinancieerd

 • no-profile-image

  pluimveehouder

  Gelukkig zijn er toch nog mensen die inzien dat de pluimveesector goed bezig is

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Juist Henk, waar de mineralen vandaan komen moeten ze ook weer terug.
  Dit is pas duurzaam.
  En het argument van verspreiding van ziekten bij export is flauwekul, want de constatering van ziekten bij dieren loopt voor op de afvoer van de mest. Precies zoals destijds bij MKZ kun je een (totaal) exportverbod voor mest instellen als in een bepaald land een dierziekte geconstateerd wordt en zou na gezondverklaring een bedrijfsgebonden mestcertificaat afgegeven kunnen worden.

 • no-profile-image

  Dirk

  Margje behoort tot het slag volk dat het niet WIL snappen, die hebben alleen oog voor hun eigen ideaal en belang. Die hebben schijt aan anderen, dat soort meent dat iedereen moet leven zoals zij dat willen.

 • no-profile-image

  c

  al de tarwe die met dierlijke mest is bemest ligt plat dus tel uit je winst, zo zie je maar akkerbouwer uit zeeland je hebt gelijk met dierlijke mest is het nogal eens wat met de kwaliteit van het product daardoor ook

 • no-profile-image

  Dorien

  Grond heeft grote behoefte aan organische mest! Het voornaamste is dat het opeen goede manier wordt toe gedient. Dit is technisch al goed mogelijk maar kan nog beter. In Nederland is men rijk aan organischemest. Kunstmest is zeer duur, dit voornamelijk door de dure energie die daar voor nodig is. Dus het is duurzaam door zoveel mogelijk organische mest te benutten! Zoals nu het beleid is, is totaal verkeerd. De veehouder en de landbouwgrond gaan er aan kapot. Er zijn er die door dit beleid met de buit er vandoor gaan! Dit heeft meer weg van maffiapraktijken dan een goed mestbeleid. Dit moet met geweld gestopt worden, anders is er binnen de korste keren geen land en tuinbouw en veehouderij meer mogelijk. Dit beleid is walgelijk!!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Beste kleiboer, er zal zeker niet altijd organische mest als volledige bemesting gebruikt kunnen worden, en kunstmest als "fine tuning" zal nodig zijn. Maar de grootste "problemen" zijn te overwinnen.
  Ik kan me bv. voorstellen dat er op bedrijfsniveau (meerdere kleine) mestopslagen gebouwd kunnen worden. En door levering van "mest op maat" kan er voor twee partijen veel geld te verdienen zijn. Het zal niet meer worden als vroeger dat het twijfelachtig is af mest uitkan. We zitten nu in een tijd met toenemende krapte op de meststoffenmarkt (P) en energieprijzen die niet meer zullen dalen naar het oude niveau. Dit betekent structureel hoge prijzen voor meststoffen. En inderdaad is verhogen van organische stof het antwoord op strengere bemestingsnormen. Het zal misschien wennen zijn, maar ik ben ervan overtuigt dat de toekomstige landbouw gewoon niet kan zonder (goedkope) dierlijke mest. En dit heeft niet veel meer te maken met overheidsbeleid, maar met prijsvorming.

 • no-profile-image

  vrkmester

  vrkmest is zonder twijfel de beste mest die je in de akkerbouw kunt gebruiken, ook mede gezien naar de extra,s aan spore elementen die deze bevatten!

 • no-profile-image

  kleiboer

  Beste melkveehouder en ook andere producenten van mest, het is een illusie dat mest kunstmest volledig kan vervangen. Hoe wil je bijvoorbeeld in de groeimaanden van een gewas een overbemesting geven. Hoe wil je in een nat voorjaar OP DE KLEI een basis bemesting geven. Hoe wil je zo wie zo in drie weken in het voorjaar alle akkerbouwgronden bemesten met homogene nest en met geschikte apparatuur. Er wordt altijd heel gemakkelijk geschreven dat de akkerbouw niet wil. Dat kunstmest verboden moet worden zolang er nog mest over is. Denk eens na. Mestproducenten denken dat (klei)akkerbouwers geen of te weinig mest willen gebruiken, maar het probleem zit meer in de toepasbaarheid ervan. En nu kunnen jullie wel schrijven of hopen op een overheidsbeleid die kuinstmest verbied, maard akkerbouw vraagt toch ook geen beleid dat jullie verplicht onze producten op meoten voeren voor een prijs die ONS past. Succes met jullie afvalproduct, want dat is het al willen jullie anders doen geloven, en ik neem graag mest af als het binnen mijn bedrijfsvoering past.

 • no-profile-image

  Margje Vlasveld

  Voorlopig zitten we niet zonder veehouderij, bang voor een gebrek aan mest hoeven we hier Nederland niet te zijn dacht ik! Er zijn veel te veel dieren in ons land en daardoor is er veel te veel dierlijke mest. Mest verwerken of exporteren naar de landen waar het voer vandaan komt is misschien voor een mineralenkringloop zinvol, maar het is een end-of-pipe oplossing. Mensen zullen meer en meer overstappen op plantaardige voeding. Is het niet vrijwillig dan gebeurt het omdat de grenzen al overschreden zijn. Typ eens in google ecologische voetafdruk. Helemaal geen vlees eten is niet nodig, maar veel minder, alleen als er iets bijzonders te vieren is bijvoorbeeld, waarom niet? Er is zoveel goed en lekker eten te maken met peulvruchten, groenten, granen, aardappelen, fruit, paddestoelen, noten en zaden, er is nog veel te ontdekken in de keuken.

 • no-profile-image

  Dirk

  Daar hebben we margje weer, zelfs de discussie over mest laat ze niet lopen onze keukenprinces.
  Er is helemaal geen mest teveel, alleen weten wij het niet goed te verdelen.
  Al duizenden tonnen pluimveemest die werd geexporteerd gaat nu de verbranding in. Het digestaat uit de vergisting zou mooi geexporteerd kunnen worden. Door verwerking zal er evenwicht ontstaan.
  Nederland is groot in productie van vlees en melk, dat moet zo blijven, de rest produkten moeten tot waarde gemaakt worden. Dat gaat niet van de een op andere dag, maar het gaat lukken.
  Gewoon doorgaan met waar je goed in bent, produceren van lekker en gezond voedsel.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.