Redactieblog

10 reacties

Petje af voor "Zuid"

In het Oosten van ons land horen we bij Noord. Jammer. Zuid spreekt ons veel meer aan. Vooral vanwege de zakelijkheid en ook het Bourgondische leven.

Maar vooral de zakelijkheid. Neem nu de ZLTO. Heeft onder leiding van Antoon Vermeer een vaste koers. Is rijk. Kijk maar naar Vion. Een vleesverwerker, die wat betekent in de wereld. Mogelijk gemaakt door de boeren in het Zuiden. Die hebben zich er niet al te veel mee bemoeid, maar het wel laten gebeuren.

Wat een verschil met het Noorden. De LTO is arm. Geen zakelijke belangen van enige importantie. Gewoon een praatclub. Met op het ogenblik - dat moet gezegd worden - een uitstekende voorzitter, Tammo Beishuizen.

Die heeft echter minder macht dan zijn zuidelijke collega. Als Antoon Vermeer iets beweert luistert iedereen. Het machtige Vion staat er achter en dan beteken je wat. Als Tammo Beishuizen wat zegt, dan is het niet meer dan een mening van een bekwame bestuurder met een arme achterban.

Opmerkelijk verschil tussen Zuid en Noord is dat je Zuid niet zoveel hoort. Is aan het werk en laat middels Vion zien dat er gewerkt wordt. Noord praat veel meer en presteert minder. Het is toch tekenend dat het verzet en de actie tegen de te lage melkprijs vooral plaatsvindt in het Noorden. Ook de voorzitters van DDB en NMV zijn Noordelingen.

De conclusie kan zijn dat het Zuiden groot is in ondernemerschap en financiële mogelijkheden en dat het noorden slechts groot is met de mond en protesteren. Jammer, dat Oost niet bij Zuid hoort. Petje af voor de mensen daar.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hans

  Zo is het maar net. In het Noorden strijdt men tegen elkaar en in het Zuiden samen om een beter resultaat te bereiken. Dat maakt het verschil. En dat verhaal over de grotere afstand van Rotterdam naar het Noorden: kletskoek. Het is gewoon ondernemerschap. En dat zit in het Zuiden nu eenmaal meer dan in het Noorden.

 • no-profile-image

  boer (akkerbouw)

  Het VION verhaal klopt, alleen is het jammer dat de ZLTO nogal eens vergeet daer in het zuiden ook een aakerbouw tak is die ook graag zijn belangen behartigd ziet en niet alleen de rommel van de intensieve veehouderij mag oplossen. Strijden voor een eerlijker mestbeleid zou de ZLTO sieren. Want de akkerbouw heeft geen meststoffen probleem, dit wordt volledig veroorzaakt door de veehouderij !!!

 • no-profile-image

  Pha Steinmetz

  Misscien is zuid gezelliger, maar de landbouw is al weggegeven aan de natuur -en milieu clubs ! Dan heb je ook tijd voor gezelligheid.
  Laat LTO - waar dan ook - eens staan voor de boeren; alle randverschijnselen zijn aardig, maar geen core business !

 • no-profile-image

  goede boer

  Beetje scheve vergelijking vergaderboer.
  Het zuiden heeft vanwege de geografische ligging ten opzichte van het noorden altijd al een aantal voordelen gehad. Het groeiseizoein is in het zuiden gemiddeld twee tot drie weken langer dan in het noorden. Wanneer het zaaien en poten in het zuiden achter de rug is, moet in het noorden daarmee nog worden begonnen. Een ander voordeel van het zuiden ten opzichte van het noorden is de prijs van het mengvoer. Vanwege de grotere afstand van het vervoer van de grondstoffen vanaf Rotterdam naar het noorden hebben de boeren in het noorden altijd een iets hogere prijs voor mengvoer moeten betalen wegens hogere transportkosten.
  Kunstmest idem dito. En dat scheelt nogal wat in kostprijs wanneer een identiek bedrijf uit noord en zuid met elkaar vergeleken wordt. Volgens mij hoef je je petje niet af te doen voor de gunstiger geografische ligging van het zuiden ten opzichte van het noorden. Andersom zou ook best een optie kunnen zijn vanwege het noodgedwongen moeten werken met een hogere kostprijs dan het zuiden..

 • no-profile-image

  Jan

  Vergaderboer lees even de laatste weblog van Wien van den Brink. Dan weetje precies waarom ZLTO zo rijk is. Precies over de ruggen van de boeren uit het zuiden. 5 cent per kilo minder betalen als de concurrent en daarmee de concurrentie uitkopen. Ik vindt het zeer triest dat u dat niet door hebt. Iedere vergaderboer moet zoiets weten.

 • no-profile-image

  Wim

  bekijk het eens vanuit dit perspectief: afgelopen jaren is de daling van het aantal agrarische bedrijven nergens zo groot geweest als in de provincie Noord-Brabant. De voorspelling is dat deze trend zich ook de komende jaren voortzet in deze provincie.

 • no-profile-image

  maakt niet uit

  het is altijd al zo geweest, de protestante boeren vroegen met de hoge hoed op, uitstel van de pacht en de katholieke boeren betaalden met de pet op de pacht. Mensen die veel praten hebben vaak geen rooie cent om hun kale kont te krabben.
  Niet teveel lullen maar doen, dat is het devies.

 • no-profile-image

  Grensboerke

  Wat een waardeloos artikel.
  De slechtste resultaten omgedraaid naar goede, alsof de veehouder in het Zuiden beter is geworden van Vion; echt niet, eerder slechter. Hetzelfde met de fusie van de melkcooperaties, is er geen mens meer die zijn mond open doet om voor een beter gemeenschappelijk resultaat te gaan. Zw zullen de tijd wel nodig hebben om te ondernemen, maar daar onderscheidt zich nu een echte ondernemer, hoe kijkt iets verder dan zijn eigen belang.
  Maar ditt kunnen wij vergaderboer niet kwalijk nemen, die is alleen gebaat bij leden die hun mond niet open doen, hem iedere keer weer voor de aanwezigheid in een of ander bestuur kiezen en waar hij zich vervolgens goed voor laat betalen. Maar ook dit laatste is ondernemerschap, wel niet het soort dat mij het meeste aanspreekt. Maar ik had van vergaderboer niet anders verwacht dan dat hij probeert stemming te maken onder de boeren, dit deed hij ook al nadat er melk was uitgereden.

 • no-profile-image

  jbakkers

  Je kunt zeggen dat het noorden veel meer mogelijkheden biedt voor de landbouw. Maar ik kies voor eendracht. Jammer dat we nog steeds niet als een LTO verder kunnen. Een misser van beide partijen!!!!

 • no-profile-image

  Evert Uitslag

  Dit is weer een goed voorbeeld van;

  EENDRACHT MAAKT MACHT

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.