Redactieblog

296 x bekeken 3 reacties

Onvrede aanpak runder-TBC

De veehouderijsector is verbaasd over de late bekendmaking van het ministerie van landbouw over het gevaar van runder-TBC uit Engeland.

Terwijl het Britse ministerie van landbouw het Nederlandse ministerie 22 mei waarschuwde dat er runder-TBC was geconstateerd op een bedrijf dat kalveren had geëxporteerd, is de sector pas vrijdag op de hoogte gesteld.

”Dit is duidelijk een fout van het ministerie. De sector had bij enig wantrouwen over de gezondheidsstatus van het vee geïnformeerd moeten worden. Dan had de sector adequaat kunnen reageren door zijn handen af te houden van kalveren uit dit gebied”, zegt voorzitter Bert Loseman van de LTO-vakgroep Kalverhouderij.

Voorzitter Siem-jan Schenk van de LTO-vakgroep Rundveehouderij noemt het niet handig dat de veehouderij niet is geïnformeerd, maar het nieuws via het persbericht moest horen. Voorheen werd de sector wel over dergelijke ziekten geïnformeerd.

Minister Verburg heeft volgens de melkveehoudersvakbond de plicht om risico’s doeltreffend aan te pakken. ”De minister lijkt het tegengestelde te hebben gedaan: zij heeft geen enkele maatregel getroffen om verdere insleep te voorkomen, er zijn geen grenzen gesloten voor import van runderen vanuit Groot-Brittannië en ook zijn de betrokken belangenorganisaties niet op de hoogte gesteld”, aldus de NMV.

Ook voorzitter Piet Thijsse van de veehandelsorganisatie NBHV is niet te spreken over de aanpak. ”Nu kon de sector niets doen.”

Volgens het ministerie zijn er geen bedrijven in gevaar geweest en alle maatregelen die genomen moesten worden, genomen. Importeurs moeten volgens LNV altijd alert zijn bij import, dat moet niet afhangen van waarschuwingen van het ministerie.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  willem

  Wanneer wij zelf allert moeten zijn, waar hebben wij dan nog een VWA voor nodig. Opdoeken die handel, scheelt weer een vracht kosten. De VWA is een sociale werkplaats voor afgekeurde dierenartsen, die het praktijkgebeuren niet meer aankunnen of in hun eigen land niet meer geschikt worden bevonden.

 • no-profile-image

  ajverschoor@kliksafe.nl

  Het ministerie is erg goed in het schoonvegen van haar eigen straatje. Maken ze een fout, zeggen ze gewoon dat de sector altijd alert moet zijn. Er is toch duidelijk gezegd dat er geen sprake was van klinische verschijnselen? Wel degelijk gevaarlijk dus! Wat gebeurt er als wij boeren wat vergeten? Juist ja: boete, sanctie, korting op je premie en ga maar door... LNV, minister Verburg, hoe lang gaat dit nog door? Geef eerlijk toe dat er een fout is gemaakt, dan is er waarschijnlijk nog wel enig begrip, maar ga die fout niet goed praten.

 • no-profile-image

  gert

  de nederlandse vaarzen mogen door blue tonghe ook niet geexporteerd worden,waarom meten met twee maten

Of registreer je om te kunnen reageren.