Redactieblog

362 x bekeken 2 reacties

Onderzoek effect schonen sloten op watervegetatie

Het verslechteren van de watervegetatie in sloten komt mogelijk niet alleen door de verrijking van slootwater met nutriënten, maar ook door het onderhoud van sloten.

De Animal Sciences Group van de Wageningen UR onderzoekt dit op praktijkcentrum Zegveld. "Mogelijk spelen andere factoren als de verrijking met nutriënten, zoals onderhoud, een minstens zo belangrijke rol in de verslechtering van de diversiteit van planten in de sloot", aldus de onderzoekers. Een goede waterkwaliteit komt voor bij een gevarieerde vegetatie in de sloot. Wanneer waterpest domineert wordt de kwaliteit minder en wanneer kroos domineert wordt de waterkwaliteit nog minder.

Op Zegveld wordt onderzocht of het mogelijk is een verandering in de vegetatiesamenstellling van waterplanten te veroorzaken door een andere frequentie en methode van schonen toe te passen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Oei hier komt vast weer nieuwe regelgeving van , ach wat maakt het uit nog een paar malloten erbij die je komen controleren, je went eraan

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Geweldig wat ze verzinnen om het onderhoud te verminderen om zo de waterafvoer te beperken. Het helofytenfilter krijgen ze niet "verkocht" aan de landbouw, dan probeert men het gewoon met "verslechterde vegetatie".
  Tja, de overheid heeft een mega probleem met haar waterkwaliteit door de verstedelijking en industrie, en moet hier van Brussel iets aan doen. Daarom moet de stroming in de beken verhoogd worden en tegelijkertijd de waterafvoer beperkt om zo de vervuiling aan te pakken.
  En dat verpak je dan maar in de omzetting van gewone beken naar ecologische beken die veel biodiverstiteit opleveren en (geopperde) verdroging bestrijden.
  Het punt is dat dit gigantische natschade voor de landbouw gaat betekenen en de overheid dit niet wil vergoeden.

Of registreer je om te kunnen reageren.