Redactieblog

3 reacties

NVM: grondprijsstijging zwakt af

De stijging van de grondprijzen begint af te zwakken.

Dat zegt de vakgroep agrarisch en landelijk vastgoed van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De organisatie verwacht echter niet dat de prijs zal stabiliseren, omdat er veel vraag is naar grond terwijl het aanbod beperkt is.

"Maar de grote gekte is uit de markt", aldus voorzitter Harry Boertjes van de vakgroep. Het afgelopen jaar steeg de grondprijs plaatselijk 25 procent en meer. "Hoewel investeren in grond vrijwel niet rendabel te rekenen is, komt er ook een eind aan de betaalbaarheid van de grond. De rentestand en de rentabiliteit van het bedrijf speelt hierbij een rol." Met name in de melkveehouderij wordt veel geïnvesteerd in grond.

De ontwikkelingen op de huizenmarkt, waarbij de handel nu wat stroperiger loopt, zal ook effect hebben op de markt voor agrarische gronden, voorziet de NVM. "Door de moeizamere huizenmarkt loopt ook de verkoop van nieuwbouwwoningen minder goed. Projectontwikkelaars die gronden aankopen voor nieuwbouw zijn hierdoor minder actief op de markt", aldus Boertjes. Hierdoor zullen minder bedrijven uitgekocht worden, wat een dempend effect heeft op de prijzen voor agrarische gronden.

Door de hoge grondprijzen in Nederland neemt de belangstelling voor emigratie ook toe. Terwijl vorig jaar vooral sprake was van terugkeer van emigranten, is de belangstelling voor emigratie de afgelopen maanden gestegen. "De hoge grondprijs speelt een belangrijke rol. Uitbreiding van het bedrijf is erg kostbaar, terwijl verkoop in deze markt gunstig is", legt Boertjes uit. Ondernemers tonen vooral belangstelling voor Duitsland, Canada en de VS.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  mentink

  in noord oost twente moet er nog 2500 ha nieuwe natuur worden gerealiseert.
  er is bijna nienand die hier om vraagt in het gebied.
  alleen mensen van buiten noord oost twente die in natuur clubs zitten die willen kosten wat kost dat het gerealiseerd word .
  of het gebied dood bloed maakt hun niks uit.
  als zij hun zin maar krijgen .

 • no-profile-image

  Hans

  De overheid koopt erg veel goed lanbouwgrond op voor natuur en milieu.
  Daarmee zijn zij de prijstrekker in de markt.
  Vorige week stond er nog een artikel in AGD dat er in twente grind was verkocht voor 76000/ha. Ik begrijp nu ook niet waarom de makelaars dit schrijven. In het buitengebied weten we wel beter. De grondprijs stijgt, en blijft stijgen zolang de overheid gronden voor natuur blijft kopen.

 • no-profile-image

  twente

  ik weet wel een iets om grond prijs te laten dalen.
  de overhied moet op houden met grond op kopen voor natuur en met een jaar zijn de prijzen gehalfeert .

Of registreer je om te kunnen reageren.