Redactieblog

362 x bekeken

NBHV roept sector op kalverimport op te schorten

De Nederlandse Bond van Handelaren in Vee (NBHV) roept kalverimporteurs op om voorlopig geen dieren te importeren uit Engeland.

Aanleiding voor de oproep is de vonds van runder-TBC bij geïmporteerde kalveren uit Engeland. Voorzitter Piet Thijsse van de NBHV pleit ervoor om de importen voorlopig op te schorten. “We weten heel weinig over de hele situatie. We moeten eerst precies weten wat er aan de hand is, voordat we de importen voort kunnen zetten.” Thijsse wijst er wel op dat het de verantwoordelijkheid van de sector zelf is om al dan niet te stoppen met de kalverimporten.

De NBHV is niet tevreden over de informatievoorziening van het ministerie van landbouw. “Het is heel vreemd dat het ministerie op 22 mei is geïnformeerd over een mogelijk risico op de import van runder-TBC en dat de sector niet is ingelicht. Wij zijn pas zeven weken later geïnformeerd over het feit dat er runder-TBC is gevonden. Als we het eerder wisten had de sector alerter kunnen zijn op runder-TBC.”

Of registreer je om te kunnen reageren.