Redactieblog

15 reacties

Mijn eten krijgt smaak

Het schijnt dat Nederlanders het minste uitgeven voor hun voedsel. Ik vind dat niet onlogisch, want het voedsel in Nederland is volgens mij ook het minste waard.

Een van de aardige dingen van vakantie is, dat je naar een land kunt gaan waar de mensen een groter percentage van hun inkomen besteden aan eten.

En het aardige is: het is niet alleen duurder, het is ook beter. Wie in Nederland perziken koopt moet uit zijn op zelfkwelling. De groenteboer zegt: ze moeten nog een paar dagen liggen, dan zijn ze goed. Bij mij zijn ze dan inderdaad niet meer keihard, maar wel rot.

Of neem aardappelen. Ik kan mij nog herinneren dat mijn vader aardappels teelde die zo lekker waren dat je bleef opscheppen. Geen zout of jus nodig. Heerlijk, maar een smaak die vergeten is. Wat is dit voor een land waar de aardbeien niet naar aardbeien smaken, de kersen niet naar kersen, de druiven niet naar druiven, maar waar alle fruit naar hetzelfde smaakt, namelijk naar niks?

Sla? Die groene smurrie die wij in een condoom van de Greenery mee naar huis nemen, mag dat sla heten? Met vlees is het hetzelfde. Kip staat nu speciaal in de belangstelling als het meest mishandelde stukje vlees. Van mij mogen ze best mishandelen, als het resultaat maar smaakt. De kip van tegenwoordig smaakt niet eens naar kip. We denken: dat moet kip zijn, want het smaakt naar kipkruiden. Een biefstuk is tegenwoordig zo schraal, dat je er geen enkel beest meer in kan herkennen.

Gelukkig kan ik dit Nederland nu twee weken verlaten. We gaan genieten: perziken die je kunt opzuigen, een entrecote die rechtstreeks van het vierdel wordt gesneden, een kippenpoot waarmee gelopen is.

Veel boeren en supermarkten zullen zeggen: de mensen willen juist goedkoop eten. Maar daar gaat het niet om. Natuurlijk: iedereen wil zo goedkoop mogelijk uit zijn. Maar dat wil nog niet zeggen dat je rotzooi moet gaan produceren? Voedsel behoort in de eerste plaats lekker te zijn.

Ik weiger te geloven dat het speciaal de Nederlanders zijn die genoegen nemen met rommel. Als dat zo is, dan komt dat omdat men vergeten is, hoe kwaliteit er uit ziet en smaakt. Eigenlijk zou iedereen op vakantie moeten gaan en veel geld uitgeven voor voedsel. En drank ook, niet te vergeten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Flipse, Robert

  Zegt het voort heer Bruil, want uit de reacties moge blijken, dat wij in Nederland echt niet meer weten hoe goed voedsel moet smaken!!

 • no-profile-image

  Willem Bruil

  Inmiddels terug uit Frankrijk. Lekker vlees, heerlijk fruit. Groenten en aardappelen in de supermarkten vielen een beetje tegen. Ook in Frankrijk moet je dus al meer naar kwaliteit zoeken. Wie weet een adres voor echt lekkere aardappelen?

 • no-profile-image

  ton

  Willem, petje af voor je prikkelend artikel. Ook jij weet wel dat hongersaus en kookkunst de smaak maakt.
  Je bent naar ik inschat van mijn leeftijd. Weet je nog vroeger, na de 'verplichte' zwemles op zaterdagmiddag lekker met vijf sneden zwartbrood voor de tv tarzan kijken? . Dat smaakte pas echt. En niet door het brood, maar door echte eetlust na een flinke inspanning. Of 's avonds een flesje bier na een middag onder de brandende ploert pakjes hooi laden. Je zou zeggen dat ze dat bier niet meer brouwen. Nee hoor, het was puur genieten na gedane arbeid als het zweet onder het drinken op de fles drupte.
  En nu naar de kern; als de randvoorwaarden voor goede eetlust en echte smaak niet meer aanwezig zijn, dan komt de smaak van vroeger ook nooit meer terug.
  De echte bourgondiër zal smaak blijven waarderen, maar vaak zijn consumenten geen keukenprinses en dan heb je hongersaus nodig om een goede smaak te krijgen. Tja, en dan ligt het aan de aardappelen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ach Willem ,op vakantie smaakt altijd alles beter

 • no-profile-image

  Peter

  Willem (auteur), ik wordt doodziek van dit soort negatieve berichten in de pers over NL produkten. Als in het buitenland alles zoveel beter en lekkerder is, ga dan gauw emigreren. Mensen die alleen maar commentaar geven, wordt ik kostmisselijk van. Als adviseur in de NL landbouwsector en als consument weet ik dat deze sectoren, goede, lekkere en veilige produkten maken. Ik haal ook boodschappen daar waar ik denk dat ik de beste kwaliteit voor de laagst prijs kan krijgen. Dat is toch ieders recht. Bij grote voorkeur neem ik dan NL produkten. Maar ga geen artikel schrijven waar geen snars van waar is en waar ONZE sectoren niet op zitten te wachten.
  Ik wens u veel succes met de braziliaanse kip, en de filet american van slachtkoeien uit Botswana.

 • no-profile-image

  Sjaak

  Leuk artikel, en precies hoe verreweg de meeste vakantiegangers het voelen, of het nou helemaal terecht is of niet (als ik een krentewegge koop bij die speciale bakker in Twente, dan ben ik ook in het buitenland). Maar er zit toch wel veel in. Heeft veel te maken met de Nederlandse volksaard. We eten om de maag te vullen, that's it. En het liefst zo snel mogelijk. En als het speciaal moet zijn, dan doen we dat om indruk op de gasten te maken, niet omdat we echt van eten houden. Net zo goed als dat een heleboel andere dingen in Nederland het net niet zijn. Loop inderdaad maar eens een supermarkt in een middelgrote plaats in Frankrijk of Belgie binnen, dan is de gemiddelde super in Nederland toch maar een grijs, wat armoedig gebeuren. Dus als er al wat aan te merken is op wat de agrarische sector produceert, dan is het heel simpel omdat dat is waar de gemiddelde Nederlandse consument om vraagt. Behalve als-ie op vakantie is natuurlijk....

 • no-profile-image

  de boerin

  Koop je brood bij de bakker, vlees bij je eigen slager (die hebben er verstand van) groente uit eigen tuin óf (op de markt) van een groentenboer en maak zelf ijs en pap van je melk. Dan weet je zeker dat je goed spul hebt. Haal die voorverpakte (oude, ingevroren, van hot naar her gesjouwde, verkeerd bewaarde) rommel toch niet in huis.

 • no-profile-image

  Lies Jansen

  Het klopt dat het meeste eten smakeloos is en ik vind daarom geen genoegen meer in koken. Iedere dag meer van hetzelfde. Nu ben ik met een zoektocht bezig welke biologische winkel het lekkerste spul verkoopt, want ook daar zitten verschillen in. Ik eet liever 4 keer per week echt lekker dan 7 keer per week de supermarkt rommel. De overige dagen eet ik dan wel yoghurt. Eten koken wordt nu ook weer leuker.

 • no-profile-image

  Polderboer

  Bijzonder om van je te horen dat ook in Frankrijk je geen lekkere aardappelen kon vinden in de winkel. Ook daar moet tegenwoordig geteeld worden om een boterham te verdienen, en de consument daar wil ook voor de gek gehouden worden. Die wil net als de consument hier een mooie gladde glimmende aardappel, gewassen en in een mooie verpakking, waar niemand van weet of het echt smaakt! Ik heb het dit voorjaar zelf ook gezien toen ik met onze aardappeltelerstudieclub in Frankrijk was om te gaan kijken waarom die telers wel "kostendekkende" prijzen voor hun produkten krijgen!

 • no-profile-image

  Willy

  Ach Willem het zijn de zelfde producten die in Nederland eet ze zijn alleen niet rijp geoogst, omdat ze meestal ook uit die landen komen waar jij op vakantie ze wel lekker rijp kan kopen.Omdat ze dan niet die lange weg af hoeven te leggen die je zelf al hebt gedaan.

 • no-profile-image

  Hajo

  Peter,noord
  helaas klopt het verhaal wel.ik woon midden in een akkerbouw gebied enkrijg mijn piepers recht van het veld maar een lekkerekruimige aardappel krijg ik niet meer op mijn bord.
  Kip is niet te vreten en varkenlapjes springen bij het bakken tegen het plafond.
  reden voor mij om die zooi niet meer te eten,en nee ik ben geen vegetarier.

 • no-profile-image

  Bert

  Kijk, dat is nou nog eens een goed verhaal! In grote lijnen klopt het allemaal. Maar vergeet niet dat er enorm veel vlees wordt geëxporteerd naar landen die juist wel wat meer geld willen geven voor een lekker stukje vlees. In Nederland smaakt het inderdaad minder maar vergeet niet dat men vaak op een stuk vlees zit te kauwen dat uit Argentinië komt. Dus op zich een mooi geschreven verhaal, alleen jammer dat de mensen op vakantie moeten gaan om te ontdekken dat het Nederlandse voedsel zo lekker is.

  Groetjes

 • no-profile-image

  Jac

  In NL het voedsel het minste waard? waarschijnlijk wordt de beste kwaliteit geexporteerd naar landen die het wel waarderen en betalen........
  Wat betreft onrijp fruit in supermarkt, is mij al jaren een doorn in het oog, maar ja houdbaarheid is het belangrjkste blijkbaar. Logisch bij exoten die vaak weken onderweg zijn niet logisch bij regionaal fruit en citrus uit zuid europa.
  wat betreft smaak op vakantie beter, is emo gelul, dit mag je zo niet stellen. In smaaktesten en consumenten onderzoek is vaak het tegendeel bewezen.

 • no-profile-image

  L.Bokdam

  Wij zijn in Nederland zeer verwend. We willen het gehele jaar door alles en direct kunnen eten. Indien je weer smaak wilt proeven moet je weer terug naar het seizoen. Dwz geen kersen in oktober en geen sla met kerst. Eet wat er op het moment van de volle grond komt en u zult versteld staan. Mist uw kookkunsten toereikend zijn.

 • no-profile-image

  JP Belis

  In Nederland wordt zeer efficient voedsel voor de massa/supermarkt geproduceerd dat nergens naar smaakt
  (minder bittere witlof, spruitjes die niet naar spruitjes smaken, de bekende wasserbombe-tomaat, enz).

  Je moet naar een boer of een kleine teler om nog iets te vinden dat vers is en smaak bevat. Dat doe ik met liefde, en het is niet persé duurder. En je eet met de seizoenen mee.

  In het buitenland hoeft het echt niet duurder te zijn, maar voedsel bevat meer smaak. Ook zijn er bv in Duitsland en Italie veel meer biologische producten te vinden in de supermarkten die ook smakelijker zijn dan bij de Nederlandse grutters.

  En, uit eten (en drinken) is er vaak veel goedkoper dan thuis!

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.