Redactieblog

958 x bekeken 7 reacties

Mestvergisting

In onze gemeente zijn enkele boeren die er niet genoeg van krijgen. Die zitten de hele dag subsidieregelingen na te pluizen. De gewone regelingen kennen ze natuurlijk allemaal uit het hoofd.

Toeslagrechten en premies lopen tamelijk automatisch binnen. Maar er is veel meer te verdienen, bijvoorbeeld in de energie. Deze boeren hebben dus acht windmolens neergezet, uiteraard met subsidie en ten koste van de omgeving.

Nu zijn er weer plannen voor een biovergistingsinstallatie. De schaal van de fabriek en de locatie die men daarvoor op het oog heeft doet het ergste vrezen. In het landschapsontwikkelingsplan van de gemeente staat daarover, dat het een prachtig landschap is en dat je er eigenlijk alleen maar voor hoeft te zorgen dat het niet wordt bedorven.

De onvermijdelijke actiegroep is dan ook al weer opgestaan. Men zie: www.voorkomdevergissing.nl. Met een website, huis-aan-huis folders en krantenartikels tracht men het tij te keren. Het is een beetje een tragisch verhaal met die actiegroepen in onze gemeente (we hebben er ook een tegen de megastallen). Er zitten mensen in die van wanten weten, kennis verzamelen, publiciteit weten op te roepen, alle inhoudelijke discussies winnen, niet bang zijn om naar de rechter te stappen. Maar uiteindelijk krijgen ze geen gelijk. Geld wint namelijk altijd. Boeren zijn veel slimmer.

Ze hebben geld achter de hand, alles wordt gesubsidieerd, ze hebben contacten. Het milieueffectrapport is bijvoorbeeld alvast zo gunstig uitgevallen, dat het wel gemanipuleerd moet zijn. Boeren hebben natuurlijk ook een idealistisch verhaal achter de hand: klimaatverandering, kyotoverdrag, afvalstoffenbeheer, energiebehoefte. Boeren zitten ook in de gemeenteraad. Dat komt dus wel in orde. Het geld stroomt binnen en men kan weer op zoek naar een volgende subsidieregeling. Het is dan ook geen wonder dat er geen boer failliet gaat, ook al wordt er volop geklaagd over de bedrijfsresultaten. Ook daar krijgt men geen genoeg van.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan Sloot

  Het schrijven met een scherpe pen is niets mis mee, het is altijd goed een andere kant te lezen. Maar boeren verwijten kennis te hebben, is op zijn minst vreemd te noemen. Als je zaken niet past in ons democratisch land stem dan anders. Als er door een beroepsgroep gebruik maakt van het leed van een ander zijn het wel de juristen. Als voorbeeld het leed van uitgeprocedeerde asielzoekers, toch maar weer het idee te geven een kans te maken en er nog goed aan verdienen ook.
  Goed zo Willem en bedankt voor jullie vele kennis.

 • no-profile-image

  Jac

  Geld wint namelijk altijd..... welk geld? wat is er mis als boeren plannen hebben en er is subsidie voor te krijgen? Zeg dan tegen de overheid dat ze geen subsidie moeten geven op windmolens en dergelijke onzin. Maar ja de actiegroepen die zo van wanten schijnen te weten hebben met hun gesubsidieerde visies en kantoren zo de publiciteit gehaald dat de overheid bang is geworden voor de klimaatfabel en dus subsidie geeft op windmolens en andere groene energie.
  De andere actiegroepen, de TEGEN groepen zijn gewoon overal tegen en lijden vooral aan het NIMBY syndroom + aan het idee dat ze alles beter weten. Vaak hebben in deze groepen mensen zitting die voor hun rust naar een Ot en Sien platteland zijn getrokken en alle veranderingen/ ontwikkelingen willen tegenhouden, al duurt het jaren met dure procedures zij hebben tijd genoeg..
  Nog iets waar stroomt het geld binnen? zou graag in die sector werken, heb die nog niet gevonden binnen de land en tuinbouw. waarschijnlijk is dit in de juridische sector waar je veel geld kan verdienen met juridisch advies aan bovenstaande actiegroepen en criminelen.
  Over klagen gesproken, de hele wereld klaagt over een voedselcrisis... waar is die dan? het eten hier kost nog steeds geen drol.....

 • no-profile-image

  J Mulder

  waarschijnlijk een sarcast of jaloers http://www.google.nl/search?hl=nl&q=willem+bruil&meta=

 • no-profile-image

  JAN VOGELS

  Ja Willem, nu krijg je wel reakties op je weblog, maar jou "kennende" had je dat ook wel een keer nodig/verdient. Alleen jammer dat je daarvoor deze keer zo kort (en ongenuanceerd) door de bocht moet gaan.
  Slaat nergens op.

 • no-profile-image

  André Harte

  Alleen al de opmerking "Het is dan ook geen wonder dat er geen boer failliet gaat," getuigd van het feit dat de schrijver ongehinderd door enige kennis denkt zijn commontaar te kunnen spuien.

 • no-profile-image

  dick

  Willem, voor een dagblad auteur ben je wel erg kort door de bocht. De maatscappij bied de mogelijkheid tot subsidie, overal wordt daar gebruik van gemaakt. Onze vorige minister van landbouw gaf zelfs aan dat de agrarische sector teveel geld laat liggen. Boeren gaan niet falliet, maar worden gedwongen om te stoppen. Financiers hebben bij veel boeren een behoorlijk onderpand, dan ben je niet snel falliet, maar uiteindelijk wel alles kwijt.
  Wanneer men eens fatsoenlijk ging betalen, hoefde de boeren ook niet te kijken naar subsidie potjes.
  Ga de volgende keer eens grondig tewerk.

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Willem je besteed toch ook graag te weinig voor je eten?
  De handel zoals Appie Hein houdt daar op z'n beurt veel van achter.
  Waardoor de boer moet kiezen waar hij z'n hand ophouden moet, namelijk bij de subsidiepot of wekloosheidsuitkering.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.