Redactieblog

16 reacties

Mestafname levert minder op

Akkerbouwers krijgen minder geld voor de afname van mest dan in deze periode vorig jaar.

Dat blijkt uit een rondgang langs distributeurs en coöperaties. Gemiddeld krijgen akkerbouwers ongeveer 4 euro minder per kuub varkensdrijfmest. De belangstelling van akkerbouwers voor dierlijke mest is volgens distributeurs zeker niet minder dan vorig jaar. "De hoeveelheid plaatsingsruimte die ze nog hebben varieert van bedrijf tot bedrijf. Toch merk je dat veel ondernemers nog dierlijke mest willen ontvangen om organische stof aan te voeren", aldus een woordvoerder van CZAV.

"Pluimveemest wordt nu niet meer zoveel gebruikt. De export hiervan loopt door de hoge kunstmestprijzen goed en een deel wordt verbrand in Moerdijk. De ruimte die hiermee ontstaat wordt deels opgevuld door varkensdrijfmest", aldus Meilof uit Smilde. Het uitrijden van mest in het naseizoen begint op gang te komen. In het Noorden krijgen akkerbouwers ongeveer 5 euro toe per kuub ingewerkte mest. In het midden van het land krijgen ze iets meer. In het overschotgebied krijgen akkerbouwers tussen de 7 en 8 euro per kuub toe. In het Zuidwesten varieert de prijs tussen 0 tot 1 euro in Zeeuws-Vlaanderen tot 6 euro in West-Brabant. In Noord-Holland krijgen akkerbouwers 3 tot 4 euro per kuub ingewerkte drijfmest.

Varkenshouders moeten voor het afvoeren van mest tussen de 20 en 23 euro betalen. Dit is vergelijkbaar met dezelfde periode vorig jaar.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  sjaak

  We kunnen wel gaan klagen dat we 4 euro minder krijgen, maar kunnen beter positief bekijken en zien dat we wel nog 8 euro krijgen (van deurne naar limburg gebracht en uitgereden). We rijden hier 60 kuub varkensmest per hectare, waardoor we nauwelijks dure kunstmest hoeven te strooien.

 • no-profile-image

  ..

  last van wihsful thinking, Henk uit de Achterhoek??

 • no-profile-image

  nn

  leven en laten leven. Kijk uit dat wat je een ander gunt overkomt je zelf. Collega's

 • no-profile-image

  henk

  Beste akkerbouwers,

  Jullie krijgen nu nog geld toe voor de mest. Dit zou ik ook prima vinden als ik akkerbouwer was. Maar nu gaan er binnenkort dingen veranderen. De varkens worden duurder , kunstmest wordt duurder, akkerbouwgewassen zoals graan en mais e.d worden goedkoper. Mestverwerking komt op stoom zeker nu er straks een pilot start met kunstmestvervangers, kippenmest wordt verbrand enz enz. Wees nu alvast verstandig en regel nu met de veehouderij een goede regeling voor de ontvangst van mest want straks is die kans er niet meer want dan gaat de mest naar elders. Ik denk dat we elkaar nodig hebben in de toekomst en dat het vragen van extreme aanvoerpremies korte termijn denken is.

 • no-profile-image

  c

  henk even een voorbeeld, zie hier nu wat er aan de hand is. de akkerbouwer krijgt al 4 euro minder en de varkensboer betaald hetzelfde, denk je nu echt dat wanneer wij akkerbouwers er voor zouden betalen bijv dat het in de veeboer zijn zak terecht komt. welnee je ziet het nu al

 • no-profile-image

  Jottum

  Inderdaad, niet te snel iemand veroordelen Geert. Zeugen/biggendrijfmest: 1.2 kg fosf. en 2.4 kg N, dan kom je met 60 kuub nog lang niet aan de norm!

 • no-profile-image

  Expert

  Beste discussianten,

  Het artikel van mevrouw Vermaas klopt niet helemaal. De afzetprijzen zijn namelijk niet gelijk aan de van vorig jaar. Vorig jaar lagen deze rond de tussen de 24 en 26 euro in zuid-oost Brabant. Dus een euro of drie vier hoger. Dit verklaart met de verhoogde brandstofprijzen ook meteen het verschil in bijbetalingsprijs van - vier euro. Dus einde discussie lijkt mij.
  Ik vind het ook zwak van mevrouw Vermaas dat zij de 4 euro niet heeft proberen te verklaren. Als de distributeurs dit jaar 4 euro extra in zijn zak zouden stoppen, zou toch ook te gek zijn. Ik denk zelfs dat distributeurs dit jaar minder marge overhouden, de druk op de mestmarkt is namelijk beduidend minder en in het voorjaar hebben ze zelf voor mest moeten bellen. Tot zover.

  Groeten,

  De Expert

 • no-profile-image

  frans

  misschien een stomme vraag ik ben geen boer,maar waarom wordt al die mest niet verstookt in centrales dan zijn de boeren er toch vanaf en het brengd toch ook op

 • no-profile-image

  Peter

  Als de varkenshouders nog evenveel betalen als vorig jaar, waar blijft dan die 4 euro?

 • no-profile-image

  ik

  Hallo Henk,
  Je heb een klein beetje gelijk,alleen je vergeet 1 ding...de mestnormen worden verscherpt...de akkerbouwer kan straks nog minder afnemen...gevolg minder vraag naar mest ...prijzen stijgen .

 • no-profile-image

  jan

  de normen zijn in kg stikstof en fosfaat per ha en dus niet in kuubs/ha en dan zijn de normen ook nog eens afhankelijk van de grondsoort. Dus ook Sjaak hoeft niet perse een mileucrimineel te zijn, is geheel afhankelijk van de samenstelling van de mest, hoeveel kunstmest je daar nog langs strooit en of er een gewas groeit die deze mineralen kan opnemen.

 • no-profile-image

  rutgers

  eenbeetje raar wij als varkenshouder betalen het zelfde als een jaar geleden terwijl de akkerbouwer 4 euro minder beurt. waar is dat geld dan gebleven.
  ik snap dat de diesel voor transport duurder is maar geen 144 euro voor een vrachtje mest.

 • no-profile-image

  Karel

  Henk heeft wel gelijk ook al worden de normen verder aangescherpt. De vraag naar mest zal de komende jaren alleen maar verder groeien, met name naar het buitenland. De veeboeren gaan zich steeds verder organiseren in het verwerken van mest zodat het een meerwaarde krijgt voor meerdere afnemers. Door mest te verwerken tot een kwalitatief hoogwaardig product waarvoor betaald gaat worden! Ik denk dat de akkerbouw er goed aan doet om met zijn afnemer goede afspraken te maken om mest te kunnen blijven ontvangen. Ik raad alle veehouders dan ook aan om nu de kans te grijpen en van mest een product te maken met toegevoegde waarde. Er is met deze markt van hoge kunstmestprijzen markt voor!

 • no-profile-image

  freekmelktkoeien@hotmail.com

  je ziet hier in nieuw zeeland veel van die machienes die het vocht uit de drijfmest halen en wat overblijft is droge korrels mest en vocht. Dat zou goed zijn voor in nederland dacht ik toen al die korrels op de trein naar rotterdam dan op zon boot laden en naar afrika sturen als ontwikkelinghulp kunnen ze de woestijn vruchtbaar mee maken en dus meer eten groeien (zijn we van dat gezeur ook af) dan leidingen aan leggen recht naar het westland en hup de kassen in met dat vocht die mensen ook blij behalven de regering omdat die al dat extra inkomen mist

 • no-profile-image

  Geert

  Sjaak, 60 kuub per hectare! Nooit van mestnormen gehoord zeker! Logisch dat de normen steeds verder aangescherpt worden als er nog zoveel mest per hectare "gestort" wordt.

 • no-profile-image

  Dirk

  Altijd maar weer die onnodige discussie tussen varkensboeren en akkerbouwers over mest.
  Drijfmest brandt wat moeilijk Frans.
  Het is weer een leuk verhaal, maar wel gegevens van de handel.
  Het is inderdaad vreemd dat de varkenshouder hetzelfde betaalt, maar de akkerbouwer minder ontvangt. Het transport en eht inwerken zal wel duurder geworden zijn?????
  Kortom, wie is er nou genaaid!

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.