Redactieblog

616 x bekeken 14 reacties

Melkprijs EU gelijk aan prijs in Amerika

De melkprijzen in Europa, in de Verenigde Staten en in Nieuw-Zeeland zijn op dit moment ongeveer op gelijk niveau.

Dat blijkt uit de jaarlijkse melkprijsvergelijking van het Productschap Zuivel, in opdracht van de vakgroep rundveehouderij van LTO Nederland.

In 2007 was de melkprijs gemiddeld € 32,26 per 100 kilo in Europa, 13,5 procent hoger dan in 2006. In de Verenigde Staten werd € 32,12 betaald per 100 kilo en Fonterra betaalde in Nieuw-Zeeland € 26,25 per 100 kilo. "Maar hierbij moet opgemerkt worden dat het melkseizoen in Nieuw-Zeeland loopt van juni tot mei. Wanneer we de gemiddelde prijs van juni 2007 tot en met mei 2008 in Nieuw-Zeeland bekijken, ligt deze op hetzelfde prijsniveau als in Europa als de Verenigde Staten", legt onderzoeker Willem Koops van het productschap uit.

"De liberalisering van de markt doet zijn werk", reageert voorzitter Siem-jan Schenk van de vakgroep Rundveehouderij van LTO. "Het is niet meer het interne beleid van de Europese Unie dat de melkprijs in Europa bepaalt. De wereldmarkt bepaalt de prijs. In de Verenigde Staten is ook een ondersteunend landbouwbeleid, maar het land kent geen productiebeperking zoals de quotering in Europa."

Het feit dat de melkprijzen gelijk liggen, komt volgens Schenk ook voor een deel door de lage dollar, waardoor de melkprijs voor de boeren in de Verenigde Staten nóg hoger ligt. De zuivelexport vanuit de VS is afgelopen jaar verdubbeld.

Schenk voorziet dat de EU door haar quotumbeleid op een achterstand wordt gezet. "Het quotum wordt jaarlijks met 1 procent verruimd. Dat is niet genoeg om de bedrijven te laten ontwikkelen. De groei in de melkveehouderij wordt hiermee afgeremd, zodat we bij het afschaffen van het quotum op een achterstand staan ten opzichte van de landen buiten de EU, waar de melkveehouders met dezelfde melkprijs wel ongeremd kunnen uitbreiden."

De hoogste prijs wordt in Europa betaald door de Finse zuivelonderneming Hämeenlinnan. Friesland Foods staat op de vierde plaats met €33,61 per 100 kilo, Campina staat op de zesde plaats met € 33,16.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boerenverstand

  Olie is op de wereldmark even duur als in de jaren tachtig toen de dollar hoger was dan de Euro.Siem Jan je moet toch eens de vraag stellen aan de regering waarom we nu zoveel voor de rode diesel moeten betalen.Zo is het ook met de melk als we ons samen in de EU als een opec opstellen dan kunnen we nog nog onafhankelijk boeren zonder een voor oordeel van kiezers dat we veel subsidie opslokken.Denk dat conclussies in de Leeuwarder Courant gisteren over de DDB en de prijs van melk in de U.S je nooit voor boeren handel moet doen op de valuta markt.

 • no-profile-image

  tinus

  helemaal eens met siemjan, zo snel mogelijk weg met superheffing en quotering, scheelt gem 7 cent lease/quotumkosten

 • no-profile-image

  W Geverink

  De Amerikaanse dollar is gewoon zo goedkoop dat het voor de rest van de wereld interesant is om er producten vandaan te halen . Dat geldt niet alleen voor melk maar voor alles van koelkasten tot ventieldopjes . Het heeft niet veel zin om je dood te concureren voor marktaandeel zonder rendement .

 • no-profile-image

  j.verstraten@rumaweb.nl

  Het is inderdaad de vraag of we wel voor de wereldmarkt moeten-willen of kunnen produceren. En ook dat valutaschommelingen grote impact hebben. Maar je kunt je ook afvragen als wij wegblijven op de wereldmarkt omdat we dat niet kunnen of willen ivm onze kostprijs, blijft de wereldmarkt dan ook bij ons weg? maw blijven wij dan ons melkquotum maar inkrimpen om de prijs omhoog te houden en vult de grootgrutter het schap met amerikaanse zuivel?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik ben het met de reacties niet eens. Het is niet wat Siem-Jan wil, maar wat hij constateert. En hoe jammer ook, hij heeft gewoon gelijk naar de toekomst toe.

 • no-profile-image

  toonmechy@tiscali.nl

  We hebben jaren een duur landbouwbeleid gehad zodat we niet afhankelijk waren van de grillen van de wereldmarkt en nu met alle geweld voor diezelfde wereldmarkt willen produceren. Vorig jaar is het bij mijn weten voor het eerst in decennia eens interessant geweest en nu maar denken dat dat de komende tien jaar zo blijft. Droom maar lekker verder!!!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Er ook al eens aan gedacht dat bij te grote prijsverschillen "big brother" meer geld kan verdienen door hier zijn melk(produkten) af te zetten? En hiermee in principe de amerikaanse melkprijs structureel in de benen kan houden. En als de produktie in Amerika eenmaal is opgevoerd zullen ze de melk toch kwijt moeten en is Europa een leuke afzetmarkt en worden wij in de hoek geduwd.
  En inderdaad, hoe groter de valutaverschillen des te groter dit risico.
  Dit is niet prettig om te weten, maar schept wel duidelijkheid.

 • no-profile-image

  toonmechy@tiscali.nl

  Tinus, die 7 centen gaan straks helemaal op aan mestkosten als de zaak vrij komt, en dan heb ik nog niet over eventuele hogere ruwvoerkosten. Reken je dus niet te snel rijk!!!!

 • no-profile-image

  Boesje

  Kijk iemand met een helder beeld. Van mij mag je S.J. Schenk opvolgen want die snapt er echt de ballen niet van of hij doet net als of.

 • no-profile-image

  toonmechy@tiscali.nl

  Wat moeten we nu weer met zo'n opmerking van bintje koper!!. Moet je je eigen frustaties op een andere groep afreageren. Steek je energie liever in je eigen bintjes, succes

 • no-profile-image

  gert

  de nederlandse boeren kunnen wel meer melk leveren,maar worden beperkt door de mestwtgeving en de landhonger van de overheid b.v natura 2000 en de EHS .De plaatsbare hoeveelheid mest vormt het nieuwe quotum en dat is het grote struikelblok

 • no-profile-image

  toonmechy@tiscali.nl

  Is het zo belangrijk om de positie op de wererldmarkt te behouden, want daar hoor ik niemand over, welke invloed heeft levering op de wereldmarkt op onze uit te betalen melkprijs? Ik heb wel eens het vermoeden dat de wereldmarkt nou niet direct een plus op onze melkprijs geeft, anders hoeven de cooperaties ook niet zoveel te investeren in toegevoegde waarde. De vraag is dan ook of we zo graag de wereldmarkt moeten bedienen zoals lto steeds voorhoudt m.a.g. dat we onze eigen markt overvoeren.

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Wel ja Schenk heeft de ultime oplossing alweer klaar. Overal hetzelfde recept, alleen maar meer van hetzelfde. Kijk bv eens naar de Euro/dollar koers. Kort na de introductie van de euro steeg de dollar naar ca 0.80 euro, enkele jaren later is het gezakt naar ca 1.60 euro. Amerikanen ontvangen momenteel ongeveer 40 dollarcent per kg melk, dat is omgerekend naar een koers van 1.60 dollar/euro 25 Eurocent per kg. Andersom kost onze melk ( momenteel ca 35 cent) in de VS excl. transport ca. 56 dollarcent. Hoelang duurt het nog voordat de euro twee dollar kost? Hoe wil je je in een vrijemarkt tegen een dergelijke krankzinnig comparatief (valuta) voordeel wapenen. Krankzinng gewoon.

 • no-profile-image

  bintje koper

  Goh, de melkveehouderij wordt ook eens geconfronteerd met prijsschommelingen.
  Je zou haast denken dat het ambenaren waren met die stabiele melkprijs. Ze konden zonder risico uitrekenen wat ze van tevoren zouden verdienen.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.