Redactieblog

284 x bekeken 5 reacties

Loseman: sector moet zelf maatregelen nemen tegen importrisico runder-TBC

“Kalverimporten liggen al heel gevoelig en de sector probeert alles zo goed mogelijk te doen. Het is erg schrikken dat er nu toch besmette kalveren zijn binnengekomen.”

Dat zegt voorzitter Bert Loseman van de vakgroep vleeskalveren van LTO Nederland in reactie op de vondst van met TBC besmette kalveren.

Loseman voorziet dat de sector zelf actie moet ondernemen. “We moeten iets doen, maar een algemeen verbod op de import is niet realistisch. Zeker als exporterend land trekken we dan aan het kortste eind. We kunnen wel als sector gezamenlijk afspreken dat we uit bepaalde risicogebieden uit Engeland geen kalveren importeren, maar hierover is verder overleg nodig. Het alleen importeren van gecertificeerde runder-TBC-vrije bedrijven, zoals we nu doen, blijkt onvoldoende veilig”, aldus Loseman.

De LTO-voorman ziet het bannen van de Britse kalveren ook als stimulans naar de Britse veehouderij toe om de diergezondheid beter op orde te krijgen. “Het lijkt nu alsof ze maar wat aan rommelen op het gebied van runder-TBC bestrijding. Het aantal dieren dat is geruimd omdat ze besmet waren met runder-TBC is dit jaar al veel hoger dan de voorgaande jaren.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ajverschoor@kliksafe.nl

  Ze hebben daar dus een zelfde overheid als bij ons...

 • no-profile-image

  gert

  de britse boeren willen wel,maar de britse overheid heeft de tbc-dragende dassen beschermd,waarvan de populatie steeds groter wordt,zo blijft het aanrommelen met de gezondheid van het britse vee

 • no-profile-image

  gj

  Nou Dirk, dan wordt het heel makkelijk.
  Export moet ook schoon van ziektes zijn.
  Dus ook einde export, immers op welke manier dan ook voor 100 procent ziektedicht krijg je het nooit.
  Daar is veeexportland Nederland dus wel even met bezig.

 • no-profile-image

  dirk

  Oplossing kalveren in het land laten waar ze geboren zijn en daar afmesten En u meneer Loseman legt de veratwoordelijkheid niet bij de nederlandse melkveehouders neer Het gaat om importen en die moetenn schoon van ziektes zijn niet anders om Waar ben je mee bezig

 • no-profile-image

  gert

  importeren is dweilen met de kraan aan

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.