Redactieblog

369 x bekeken 7 reacties

Kroes koestert consument

Eurocommissaris Kroes heeft grote twijfels over de fusie Friesland Campina. Die zou te veel marktmacht krijgen. Een aantal zaken wordt door deze uitspraak erg duidelijk:

- Kroes denkt meer aan de consument dan aan de boer. Dat kon je van haar verwachten, maar het komt hard aan.
- De Europese Unie koerst aan op volledige vrijhandel wat de landbouw betreft. Subsidies verdwijnen. Hoe valt het dan te rijmen dat de boeren via onze coöperaties geen marktmacht mogen hebben? Dat is toch de enige manier om de prijzen voor de producten op peil te houden of te krijgen?
- Als een boer moet produceren voor de wereldmarktprijs dan moet je hem ook de kans geven zijn afzet zo te organiseren dat die het meeste opbrengt. Als Kroes de fusie afwijst, krijgen we wel de ellende van de vrije wereldmarkt, maar niet de kracht om op die markt te opereren.
- Even dichter bij huis: Voor de tegenstanders van Friesland Campina moet door de actie van Kroes nu wel echt duidelijk worden dat er met de fusie een marktmacht ontstaat, die leidt tot hogere prijzen voor de consument. Daardoor kan er een hogere melkprijs uitbetaald worden.
- Als Kroes dit blokkeert grijpt ze direct in in het inkomen van de veehouder. Dat is niet in overeenstemming met de liberale vrijhandel, die hoog in het vaandel van de EU staat.

En nu maar hopen dat onze bobo’s van Friesland Campina Kroes kunnen overtuigen. Bovendien kan ze beter de boeren koesteren dan de consument. Wij hebben het meer nodig. Vooral omdat de supermarkten er uiteindelijk met de buit vandoor gaan.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  DJ

  Kroes zou moeten kijken naar de onbeschofte behandeling van de kleine melkveehouders door hun eigen coöperatie; ze gaan een lagere melkprijs beuren om dat dan te herverdelen en aan de grote melkveehouders te geven. Hun concurrentie positie wordt hierdoor sterk aangetast en dat in een markt die voor 85 % wordt gedomineerd door FrieslandCampina.

 • no-profile-image

  Henk

  Kroes beschermt niet de consument, maar de boer tegen het onheil van de fusie Friesland Campina. Als dat over de boeren wordt uitgestort hebben we helemaal niets meer te vertellen. De boer is dan een nummer, die zijn hand mag ophouden wat betreft de melkprijs. De hoge heren beslissen wel. Dus mevrouw Kroes, wees sterk en verbiedt de fusie, die voor de boer alleen maar negatieve effecten kent. Want worden de hoogste melkprijzen niet betaald door kleine coöperaties zoals de Cono in deBeemster?

 • no-profile-image

  DJ

  Jac uit Sevenum, de kosten voor het ophalen van melk bij een kleine en een grote boer zijn al verwerkt in de inhouding van de vaste kosten bij de melkafrekening. De verklaring, die tijdens de fusie vergadering gegeven werd aan de leden voor het grote prijsverschil was: we moeten de grote bedrijven aan ons binden met een hogere melkprijs, want die kunnen makkelijk weglopen naar de concurrentie. Die kleine boertjes kunnen toch geen kant op, dus waarom zouden we die een eerlijke melkprijs moeten betalen.

 • no-profile-image

  Melkboer uit het Oosten

  Wat u schrijft waren mijn gedachten.
  Vergaderboer,hier kan ik niks aan toevoegen.

 • no-profile-image

  samen sterk

  Wordt wakker vergaderboer en kijk eens verder dan je neus lang is. In de varkenssector is er ook 1 grote slachterij en die betaalt niet goed. Zo zal het ook gaan met de melk. Die fusie is bijvoorbaat slecht voor melkveehouders. Er is maar 1 manier en dat is krachten van alle boeren bundelen en samen verkopen van producten (oa dus ook melk), dus niet zelf verwerken ed. Een goed voorbeeld is bij de varkenssector unifar, die gezamelijk slachtzeugen verkoopt en hiervoor een hele beste prijs voor ontvangt (www.unifar.nl)

 • no-profile-image

  twan

  Jack uit sevenum ziet wel wat in grote cooperaties of samenwerkingsverbanden, maar Jack ooit, ongeveer 10 jaar geleden, had de Greenery bijna 80% van het groenteaanbod in nederland in handen, en nog kon het geen vuist maken richting de inkopers getuige de ontwikkelingen daarna. Jij bent volgens mij komkommerkweker en je weet heel goed dat er met deze manier van vermarkten continu voorraden zijn die eerst weggewerkt moeten worden voordat de prijs zal stijgen! En nu mag jij zeggen met welk systeem wij het beste af zijn.

 • no-profile-image

  Jac

  Kroes doet of ze voor de consument is maar dit is schijn, Kroes is voor de supermarkten en lage inkoopprijzen voor deze kruideniers.
  Kan niet begrijpen dat er hier weer boeren reageren met het idee dat deze grote cooperatie verboden zou moeten worden of slecht zou zijn voor hun leden.
  Ben in godsnaam blij dat jullie een vuist kunnen maken tegen supermarkten en dergelijke door de afzet te centreren, hou toch op met dat gezeur dat de fusie slecht zou zijn voor boeren. Zo een fusie kunnen we in de groente en fruitsector alleen maar van dromen.
  Of komt het door het feit dat jullie altijd met subsidie verwent zijn dat jullie vrije markt niet begrijpen? Natuurlijk kan de prijs voor een kleine boer soms lager zijn dan voor een grote als je kijkt naar logistiek is dit goed te verklaren.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.