Redactieblog

2 reacties

Komkommernieuws

Heeft u het gelezen in ons aller Agrarisch Dagblad? Het artikel – opgesierd met een foto – met als kop: Agrifirm en Formfarmers starten voeren op maat.

Ik dacht: "Snel lezen, want met goed voeren kun je geld verdienen."

Dat deed ik. Wat een teleurstelling. Het artikel begint met de zin: Een krachtvoergift naar verhouding van de melkproductie. Dat is de kern van een nieuw project dat de veevoercoöperaties ForFarmers en Agrifirm zijn gestart. Samen met adviesbureau Agrivision. Het programma is ontwikkeld door Animal Sciencesgroep in Wageningen.

Zo, nu hebben we alle met Engelse namen getooide coöperaties en instanties gehad. En daarmee in feite ook de inhoud van het hele artikel.

Nieuws staat er namelijk niet in. We geven toch allemaal de koeien krachtvoer op basis van de melkproductie? Dat doe ik, maar dat deed mijn vader ook al. We berekenen een rantsoen op basis van het ruwvoer en zoeken daar het geschikte krachtvoer bij. En koeien die veel melk geven krijgen ook bij ons ook meer dan koeien, die weinig geven.

Datzelfde doet ook het programma, waarmee Forfarmers en Agrifirm op de markt komen. Ik ben benieuwd wat voor revolutionaire ontwikkeling dit is, waarmee ik 50 cent per koe per dag kan verdienen. Het blijkt in ieder geval niet uit het inhoudsloze artikel.

Komkommertijd, zullen we maar rekenen. Toch moeten er ook voor de krant kwalitatief betere komkommers zijn. Deze was in ieder geval erg krom en onverkoopbaar. De smaak viel ook nog tegen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  suiker

  Deze weblog valt ook onder komkommertijd zeg, staat dus niets in waar we wat aan hebben.

 • no-profile-image

  paul

  Goh...... heb je het artikel echt gelezen?
  Je reactie heeft namelijk een zeer hoog klok/klepel gehalte.
  Er wordt trouwens gevoerd op winst, niet op melkproductie.
  Hoe meer melk, hoe meer winst is immers niet vanzelfsprekend, dat is afhankelijk van de brokprijs, melkprijs en..... hoe een individuele koe op de brok reageert.

  Die respons wordt per koe bepaald op basis van melkmeting en de krachtvoercomputer, elke dag wordt die respons weer opnieuw bepaald. Zodat je voor de volgende dag op basis van de brokprijs en melkprijs de meest winstgevende hoeveelheid brok per koe berekenen kunt.
  Als jouw vader dat vroeger ook al zo deed, dan kon hij zonder twijfel heel erg goed rekenen!

Of registreer je om te kunnen reageren.