Redactieblog

6 reacties

Kansen voor DDB in Boxmeer

In Boxmeer komt een nieuwe zuivelfabriek. Van Bakel en Van der Vleuten, beiden bekend in zuivelland, nemen het initiatief. Waarom sluit Dutch Dairymen Board zich hier niet bij aan?

Een kans uit duizenden. Bij de bestaande zuivelcoöperaties vangen ze toch bot, zo blijkt. Wat ligt dan meer voor de hand dan zelf beginnen? Dat deden onze voorouders toch ook? Zij waren ontevreden over de boterhandel en namen zelf het heft in handen. Richtten coöperaties op. Friesland Foods en Campina zijn hieruit voortgekomen. Maar ook Cono in Beemster, Rouveen en DOC Hoogeveen.

Ondernemende boeren waren het, die de coöperaties oprichtten. Uit onvrede. Diezelfde onvrede is er nu weer. Bij DDB-boeren. Dus vrouwen en mannen, de handen uit de mouwen. Niet meer tijd verspillen met acties, die de tweespalt tussen boeren bevorderen. Niet meer praten met LTO en Zuivel. Die toeteren toch overal rond dat de markt de prijs bepaalt en dat er met DDB gesproken wordt om rust onder de boeren te bewaren.

Nee, gewoon gaan ondernemen. Niet alleen op de boerderij, maar ook verder in de keten. Laat Friesland Campina maar eens zien dat het ook anders kan. Breng jullie ideeën zelf in de praktijk. Laat LTO en de Zuivelbaronnen een poepje ruiken!

Dat kan in Boxmeer bij Van Bakel en Van der Vleuten. Allemaal 5000 euro storten en verder brengen jullie de melk in. Zij verwerken of verkopen het. Natuurlijk voor de kostprijs van 42 cent, waarmee jullie werken. Wat een kans, DDB, die mag je niet laten schieten!

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ger

  Coöperatie is van alle tijden. Ook van deze eeuw. Het is toch gezamenlijk ondernemen? Ik vind het helemaal geen slecht plan om samen een nieuwe fabriek op te zetten. Vooral niet met Van Bakel cs. Die kennen de klappen van de zweep. En die investering van 5000 euro de man, dat moet geen probleem zijn. Een paar tanks melk weg laten lopen kost meer en daar blijft niets van over. Alleen maar een boerenruzie. Nog een vraagje aan melkveehouder: welke particulieren onderneming betaalt meer uit dan onze coöperaties? Ik kan ze niet opnoemen. Dus, even beter bij de les!

 • no-profile-image

  Frank

  Vergaderboer, dit is auwwijven praat. Dat in Boxmeer een nieuwe melkfabriek komt is niet verkeerd. Maar de DDB moet daar boven staan, die moet door kennis en gezamelijk met de leden melkveehouders, proberen meer macht op de markt zien te krijgen! Dit gaat gegarandeert lukken. Eenheid maakt macht, verdeeltheid gaat ten onder. Wie wil er geen goede boterham verdienen? Dan moet je toch gek zijn dat je de melk voor niks meegeeft!! En wie zegt dat de prijs hoog genoeg is, moet de kostenstijgingen maar is door rekenen! Mischien begrijpt hij het dan wel!

 • no-profile-image

  Hendrik

  Toch wel vreemd dat DDB-boeren stil blijven als ze worden uitgenodigd echt te gaan ondernemen door een zuivelfabriek te gaan exploiteren. Is het dan toch waar dat ze alleen maar wat roepen, maar geen kaas hebben gegeten van ondernemen? Als dat zo is sterft DDB vanzelf uit.

 • no-profile-image

  Pieter

  Apollo Milchprodukte te Kleve betaald meer dan de cooperaties! Verhandelen ook de melk van van Bakel!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Tja vergaderboer, met zn allen samen een melkfabriek dat noemen we een cooperatie, maar dat is zoiets van de vorige eeuw.

 • no-profile-image

  Hendrik

  Wel eens aan gedacht, Frank, dat je alleen macht krijgt door te ondernemen? Niet door praten. Jij schaart DDB in het hok van vergaderaars en wollige praters. Ik moet toegeven, dat ze zich daar ook al in hebben gemanouvreerd. Daar is niks mis mee, maar daar hebben we de LTO al voor.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.