Redactieblog

523 x bekeken 12 reacties

Kalversector in zwaar weer

De slechte situatie in de kalversector en de lage kalverprijzen houden voorlopig aan.

Dat verwacht de VanDrie Group, marktleider in deze sector. De prijzen voor wit en rosé kalfsvlees staan op een historisch dieptepunt, terwijl de voerkosten zeer hoog zijn. Volgens directeur Henny Swinkels van de VanDrie Group variëren de verliezen bij kalverhouders tussen de 100 en 200 euro per dier.

In Europa wordt gemiddeld tussen de € 3,80 en € 4,00 per kilo blank kalfsvlees betaald, terwijl de kostprijs rond € 5,65 ligt. Voor rosé kalveren is de opbrengstprijs nog 1 tot 1,5 euro lager. De kostprijs hiervan is zo’n € 3,05.

Swinkels verwacht op korte termijn geen verandering van de situatie. De lage prijzen komen door de overproductie in Europa. Geschat wordt dat er 15 tot 20 procent meer kalfsvlees wordt geproduceerd dan er vraag is. Traditioneel is de vraag in de zomer kleiner. "Dat komt onder andere door schoolvakanties in Frankrijk en Portugal. Daar krijgen de kinderen vaak kalfsvlees", zegt Andries Kingma, voorzitter van de Stichting Veehandelscentrum Noord Nederland.

Ook denkt hij dat de nieuwe naam –jong rundvlees– voor rosé kalveren ouder dan acht maanden, een groter negatief effect heeft dan werd gedacht.

Op de kalvermarkten is de malaise goed zichtbaar. De prijzen voor nuchtere kalveren zijn in een maand gehalveerd tot 70 tot 80 euro voor de beste zwartbonte stiertjes. Kalverhouders houden de stallen langer leeg. "Er is altijd natuurlijke leegstand. Door de slechte situatie wordt de leegstand met enkele dagen tot weken verlengd", aldus Swinkels.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bep Rommen

  Als meneer Steven echte interesse heeft in de kalverhouderij mag hij gerust eens bij ons komen kijken.lekker dichtbij.
  Onze kalveren wonen beter, dan de mensen in de Bijlmer!

  Bep Rommen, Dongen.

 • no-profile-image

  ajverschoor@kliksafe.nl

  Beste Steven, prima dat je reageert, maar verdiep je eerst ergens in voor je reageert. De situatie die je schetst is namelijk geen juiste situatie. Het is inderdaad waar dat kalveren vaak uit landen als Polen en Ierland komen. Maar tegenwoordig worden ze steeds meer vervoerd in dichte wagens, met een compleet klimaatsysteem. Helemaal niet te koud of te warm dus, precies de juiste temperatuur. Als ze op het bedrijf van bestemming komen, komen ze in een stal die al op de juiste temperatuur gebracht is en worden ze direct goed verzorgd. Helemaal geen gladde vloeren. En van bloedarmoede is helemaal geen sprake. Het is juist als je zegt dat ze een laag hb hebben, maar niet TE laag. Hier wordt nauwkeurig op gecontroleerd en zo nodig bijgestuurd. Ben je niet overtuigd, ga dan eens langs bij een kalverhouder en zie het met je eigen ogen. Je zult niet de eerste zijn die dan zegt: o, maar het is dus helemaal niet zoals het in de media wordt voorgespiegeld, er wordt WEL goed voor deze dieren gezorgd.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  De kleine groeier uit Groningen heeft niet helemaal gelijk. De afgelopen jaren is (door de contractgevers) redelijk verdiend aan de kalveren. Ook een goede mester hield wat geld over. Hier en daar werd en word voorzichtig een stal gebouwd, maar van explosieve groei is geen sprake. Toch is medelijden in de momenteel niet verkeerd, zeker wanneer je als melkveehouder je kalf gaat verkopen.

 • no-profile-image

  Afkeer hebben tegen een organisatie zoals de pvdd, en "de decadentie van de domme massa" da's niet zo bijbels. Gelovige vleeseter met respect: Gij zult Uw vijanden liefhebben als Uzelve. En Uw naaste liefhebben als Uzelve
  U gaat hier toch wel op een wat merkwaardige manier mme om als gelovig mens. Ik schrik hier niet van hoor. Ik zie wel vaker inconsequente uitspraken en inconsequent handelen van gelovig kerkevolk.

 • no-profile-image

  steven

  Wat een malaise voor de dieren:ze worden al snel weggehaald bij hun moeder. Ze staan in een kaal hok, op een gladde, houten of betonnen vloer. Stro, om comfortabel op te liggen, is er niet. Na zes maanden worden ze geslacht voor hun vlees.
  Veel kalfjes in Nederland komen uit het buitenland, vaak zelfs uit verre landen als Polen en Ierland. Deze dieren zijn heel jong en zeer kwetsbaar. Ze kunnen slecht tegen hitte en kou. De kans dat ze onderweg een ziekte oplopen is groot. Toch worden ze in volle veewagens naar een ver land gestuurd.
  En WIT kalfsvlees voor schoolkinderen? Misdadig gewoon, dit is vlees van zieke dieren met bloedarmoede! Als je hier je geld mee moet verdienen hoop ik dat de stallen nog lang leeg zullen staan...

 • no-profile-image

  vleeskalf

  misschien een keer op de website van peters farm kijken meneer steven daar kunt u zien hoe wij kalveren leven in NEDERLAND i.p.v. te gaan brullen dat wij een slecht leven hebben
  en ook al komen mij mede stal genotjes uit polen of litouwen deze dieren krijgen ook een goede behandeling en worden ook netjes naar nederland vervoerd al worden wij kalfjes slecht behandeld is onze kwaliteit vlees ook niet goed en wil niemand ons kopen
  DUS WAT GAAT STEVEN NU EERST DOEN
  1 KIJKEN IN WAT VOOR STALLEN WIJ KALFJES LEVEN
  2 KIJKEN MET WAT VOOR VEEWAGEN(TOURINGCAR) WIJ VERVOERD WORDEN
  3 DE BEELDEN VAN 30 JAAR TERUG NU MAAR EENS OPZIJ ZETTEN EN KIJKEN NAAR DE TOEKOMST

  MET VRIENDELIJKE GROET

  DE KALFJES

 • no-profile-image

  Kleine Groeier

  In de melkveehouderij gaat het gelukkig nu beter, maar wij moesten ook slechte jaren overleven. Als de kalversector wel wat verdiende de afgelopen jaren was het de kunst om een zo hoog mogelijke lening los te krijgen bij de bank, want groeiers bleven alleen bestaan zo was de mening van menig kalverhouder.

 • no-profile-image

  Vleeseter met respect

  Ik eet zeer graag een goed stuk vlees , ben zelf fruitteler. Ik ben ook betrokken bij de jacht in midden-nederland. Maar om nu kalfsvlees te exploiteren en dan mee te doen aan de gekte van wit vlees en rose vlees gaat mij wat te ver! Volgens mij volgen we dan alleen maar de decadentie van de domme massa.
  Ik vind dat we respect moeten hebben voor elk stukje vlees wat we eten. Ik ben een gelovig mens en ik geloof dat we met respect hiermee om moeten gaan. Voor alle duidelijkheid; ik heb een enorme afkeer van de partij van de Dieren en andere dierenactivisten! Reageren?: van.bruggen.bros@planet.nl

 • no-profile-image

  steven

  lieve kalfjes, ik zal jullie bezoeken en daardoor misschien gerustgesteld worden, want ik zie jullie nergens in de weilanden en weet alleen wat de media mijn verteld. Zo zal ik mij nader informeren bij de sector, in Dongen en de website Peters Farm.

 • no-profile-image

  kleine groeier

  vraag en aanbod bepaald, of het nu om een kalf of om de verkoop van melk gaat. iedereen moet een wel een buffer hebben in slechte tijden na goede tijden. medelijden hoeft niemand met mij te hebben.

 • no-profile-image

  Plasje

  ....we weten toch allemaal hoe het
  met kalverliefde afloopt....??!!

 • no-profile-image

  Piet

  Ik zie medelijden graag uitgedrukt in de nukaprijs

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.