Redactieblog

409 x bekeken 2 reacties

'Kalversector had verantwoordelijkheid moeten nemen'

De kalversector had meer verantwoordelijkheid moeten nemen bij het importeren van kalveren. Dat zegt Voorzitter Siem-jan Schenk van de vakgroep rundveehouderij.

“We weten dat er in Engeland runder-TBC is en dat deze ziekte zich in het land verder heeft verspreid. Hoewel het gewoon toegestaan is om kalveren te importeren van TBC-vrije bedrijven, is het risico wel groot. Zeker omdat er in Engeland geen continu-controle is op runder-TBC, waardoor de vrije status van bedrijven discutabel is.“

Schenk vindt dat kalverhandelaren geen vee moeten importeren vanuit Engeland, ook als dit formeel wel is toegestaan. “Het is slecht voor het imago van de sector en het is een risico voor de Nederlandse veehouderij. De kalveren in Nederland zijn niet duur, waardoor ik ook geen noodzaak zie voor de importen van kalveren.” De LTO bestuurder vindt dat de sector niet moet wachten op eventueel ingrijpen van de overheid. “Dan ben je te laat, je moet als sector zelf verstandig zijn en gewoon even geen Brits vee importeren.” Schenk pleit er ook voor om fokvee niet te importeren vanuit Engeland. “Maar dit gaat maar om een hele kleine stroom dieren, die ook individueel wel getest kunnen worden op runder-TBC.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kremers

  Meneer Schenk,

  Dit is weer zo'n typische LTO opmerking, in plaats van dat u met uw kennis over de TBC status in Engeland eerder had gepleit voor een importstop, gaat u achteraf zitten janken. Als grote jongen had u eerder uw verantwoordelijkheid moeten nemen en de import ter discussie moeten stellen. Niet achteraf de kalverhouder / veehandelaar de zwarte piet toe schuiven. Als LTO moet u eens prefentief en pro actief de zaak aan pakken en niet achter de feiten aan lopen en dan als een kleine jongen zitten janken.

 • no-profile-image

  dirk

  Hoe zit het met je eigen bestuurders die aan deze keten zijn verbonden blind voor geld zeker En siem jan dit had je eerder moeten doen ziekte vrij voor import Je zadelt de hele veehouderij hier mee op Dit doen de bestuurders van lto ook siemjan steek de hand in eigen boezem voor je war roept

Of registreer je om te kunnen reageren.