Redactieblog

273 x bekeken 6 reacties

Jaarlijks 700.000 zieken door besmet voedsel

Besmet voedsel veroorzaakt jaarlijks 700.000 ziekte- en sterfgevallen in Nederland.

Hoewel alle voedselgroepen bijdragen aan dit probleem, hangen de grootste problemen samen met de consumptie van kippenvlees. Dat blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in het Nationaal Kompas Volksgezondheid.

"Zowel de voedingsindustrie als de consumenten zelf dienen actie te ondernemen om de voedselveiligheid te verhogen", aldus Arie Havelaar, hoogleraar risicoschattingen bij de Universiteit Utrecht in zijn oratie.

De belangrijkste verwekkers van problemen met kippenvlees vormen campylobacter en salmonella. "Enerzijds wordt vlees op de barbecue onvoldoende verhit. Anderzijds worden ziektekiemen overgebracht via besmette borden, snijplanken of bestek", aldus Havelaar.

De voedingsmiddelenindustrie, vooral de producenten van rauwe producten, heeft volgens Havelaar een belangrijke rol bij het voorkomen van voedselinfecties. Zij dienen ervoor te zorgen dat de producten in de winkel zo min mogelijk bacteriën bevatten.

De Voedsel en Waren Autoriteit gaat in samenwerking met het RIVM een campagne opzetten om de consument te wijzen op het belang van hygiëne bij het bereiden en bewaren van voedsel.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  rieks

  hygiene bij de huishoudens zelf is volgens mij de belangrijkste factor dat het misgaat met de bereiding van voedsel,met gevolg voedselvergiftigingen!

 • no-profile-image

  Boerin

  Wat ook ontbreekt is educatie over goede veilige voedselbereiding. Ik hoef niet meer zo nodig terug naar vroeger, maar een aantal dingen zoals huishoudkunde en gezondheidsleer zou je nu eigenlijk opnieuw moeten aanbieden op school. Ik zou zeggen, iets minder computer en marketing, en iets meer huishoudelijke zelfredzaamheid!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Hetzelfde probleem doet zich voor in de ziekehuizen. Er sterven jaarlijks genoeg mensen vanwege een miserabele hygiene in de ziekenhuizen. Dit probleem valt te vergelijken met het bereiden van voedsel. De huidige generatie weet niet meer hoe je op een juiste manier moet schoonmaken en voedsel bereiden. Hier zit de oorzaak van veel problemen.

 • no-profile-image

  frans

  de voedselindustrie moet toch produceren op zo een manier dat alles voldoet aan de HCCP normen dus wat kan er dan fout gaan waneer die worden nageleefd

 • no-profile-image

  Niet alleen

  Het is niet te voorkomen dat verse producten sporen van bacterieën bevat, hoewel er alles aan wordt gedaan. Maar kijk vooral eens naar de mensen zelf. Hoe gaat men om met verse producten, hoe is de bereiding etc. Hoe vaak zie je niet dat mensen na de toiletgang hun handen niet wassen. Dan vinden ze het gek dat in een mum van tijd de hele familie aan de schijt is. Laten we maar niet spreken over neuspeuteren. Maar goed hoe kortzichtig is de mens.

 • no-profile-image

  vd berg

  Die boerin uut twente, die heeft gelijk.
  Producenten moet tegen HCCP, GMP+ enz. enz. normen produceren, en in veel huishoudens en keukens is het een dikke bende.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.