551 x bekeken 2 reacties

'Inteeltproblemen geen zaak van de politiek'

De politiek mag niet bepalen welke stieren fokkers mogen inzetten.

Dat zegt Tweede Kamerlid Henk Jan Ormel (CDA) naar aanleiding van klachten over inteelt in de roodbontfokkerij. Ormel stelt dat inteelt 'een kwalijke zaak' is, maar vindt dat het niet aan de Tweede Kamer of de minister van landbouw is om in te grijpen. "Ik kan daar wel een veterinair, maar geen politiek advies over gegeven", aldus de parlementariër en dierenarts. Volgens Ormel is het in het eigen belang van fokkers dat zij inteelt voorkomen.

Volgens sommige fokkers hebben nakomelingen van de stier Bell te kampen met gendefecten. Het Productschap Vee en Vlees (PVV), dat belast is met de uitvoering van fokkerijregels, stelt dat het lastig is hier iets aan te doen. De Europese regelgeving biedt daartoe weinig mogelijkheden, vindt het PVV. Het schap is daarom in overleg getreden met het minister over dit onderwerp.

Lees ook: Nieuwe regels nodig inteeltproblemen veefokkerij

Laatste reacties

  • no-profile-image

    melkveehouder

    Als de politiek zich hiermee gaat bemoeien dan stop direct als boer

  • no-profile-image

    toonmechy@tiscali.nl

    Je moet niet eens willen dat de politiek zich hier mee gaat bemoeien. Een goede boer fokt zijn koeien toch niet kapot met dezelfde stier. Je kunt toch niet alle problemen richting politiek sturen, je moet toch ook je eigen gezonde verstand gebruiken.

Of registreer je om te kunnen reageren.