Redactieblog

445 x bekeken 1 reactie

HBAG: eind aan groei exportwaarde sierteelt

De exportwaarde van bloemen en planten is in de eerste helft van 2008 vrijwel gelijk gebleven in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Dat blijkt uit cijfers van het Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel (HBAG) Bloemen en Planten. De totale exportwaarde is met net boven de 3 miljard euro 0,4 procent hoger dan in 2007.

HBAG voorziet dat de exportwaarde van bloemen en planten vanuit Nederland dit jaar voor het eerst sinds decennia geen toename laten zien als gevolg van valutaire concurrentie in combinatie met gestegen kosten in de sector.

Op de drie belangrijkste markten Duitsland, Engeland en Frankrijk kromp de exportwaarde in totaal met 4 procent naar 1,7 miljard euro. Voor Zuid-Europa daalde de waarde met 2 procent naar 260 miljoen euro. Deze exportdaling wordt deels gecompenseerd door de forse groei van export naar Oost-Europa. In de eerste helft van 2008 was de exportwaarde naar dit gebied 22 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Een extra druk op de exportwaarde is de hoge koers van de euro. De exportwaarde naar Engeland daalde hierdoor met bijna 60 miljoen euro en naar Amerika met 10 miljoen euro. De sector probeert met spreiding van export, efficiënter inkopen en meer inspanningen aan de verkoopkant de exportgroei weer te herstellen.

In de productgroepen snijbloemen werd een beperkte groei van 0,7 procent naar 1,8 miljard euro gehaald. De potplantenexport bleef stabiel op 1 miljard euro. De export van uitgangsmateriaal daalde met 1,5 procent naar 136 miljoen euro.

Eén reactie

  • no-profile-image

    J

    ach doet er niet toe, Nederland is helemaal cijfertjesgeil en elk iets willend land kan zo de cijfers opvragen naar waar Nederland veel exporteerd, hierdoor is er een gemakkelijk vragende markt te verroveren.

Of registreer je om te kunnen reageren.