Redactieblog

623 x bekeken 17 reacties

Geloof in nieuw gebruik mest

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders onderzoekt samen met wetenschappers en het bedrijfsleven de mogelijkheden naar het zogenoemde kraken van mest.

De NVV mikt erop dat de uitkomst leidt tot een nieuwe toepassing van mestmineralen voor bijvoorbeeld de bouwsector. Via de techniek van het kraken van mest willen de partijen varkensmest zodanig behandelen dat de duurzame mineralen uit de mest gehaald kunnen worden, waardoor ze voor andere doeleinden bruikbaar worden.

De NVV verwacht de mineralen uit de gekraakte mest in te kunnen zetten als grondstof voor energieproductie of de bouw. "De methode is heel duur maar als het product dat je maakt meer opbrengt, is dat geen probleem. Fosfaat wordt wereldwijd schaars, waardoor het zeker de moeite waard is om de mogelijkheden te onderzoeken", aldus mestspecialist Harry Bloemenkamp van de NVV. "Voorwaarde van deze vorm van mestverwerking is dat het product geld moet opleveren."

Voorlopig is het kraken van mest nog in de ontwikkelingsfase. In Frankrijk worden er al proeven mee gedaan. Met welke partijen de NVV samenwerkt, wil de bond niet kwijt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Henny

  Juist melkveehouder, jij ziet gelukkig ook de geheime agenda van ambtelijk Nederland. Wat je als landbouw ook doet om het (mestprobleem) op te lossen, telkens weer worden de piket paaltjes verzet zodat het niet opgelost kan worden. Het mag immers niet opgelost worden van de wijzen in Den Haag. Dat is immers niet in het belang van Nederland-Dienstenland.

 • no-profile-image

  J.J. Vogelaar

  Gewoon geen veevoer meer invoeren, alleen veevoer van eigen bodem, en het mestprobleem verdampt als sneeuw voor de zon.

 • no-profile-image

  Steef

  Een goede zaak, mest moet gebruikt worden waar het voor nodig is. Het is een waardevol product. Dit moet tot waarde gebracht worden. En zeker uit handen blijven van de maffiapraktijken, die door de idiote regelgeving zakken geld aan verdienen. En de boeren gaan er kapot aan!!

 • no-profile-image

  mikeworikwoon

  Akkerbouwers in nederland , met deze veranderingen op komst wees voorbereid en sluit 1 op 1 contracten af met varkenshouders ,we hebben al te lang moeten betalen voor een hoogwaardig product waar planten van groeien.

 • no-profile-image

  PLASJE

  ... nog afgezien van al dat dom geblaat...
  geknor.... v.w.b. de reacties zou ik graag
  zien dat de agrarische sector iets meer
  blijk gaf van 'belezenheid'... het stikt immers van de spel- en taalfouten!!!!
  verbrandt met dt i.p.v. d !!! en daar erger
  ik me nu aan als 'boerendame'!!!!
  nog afgezien van alle andere mooie
  spellingsfouten die ik in 15 reacties tegenkom - en dat heeft niets met het
  telen van aardappelen of het houden van
  varkens of de mestdiscussie te maken,
  maar laat als boeren in elk geval zien
  dat je niet STOM bent en zo is dat!!!!

 • no-profile-image

  Tonny Hospers

  Beste Hans dat U altijd de sigaar bent bestrijd ik ten zeerste U beurt nog geld voor Uw afval, maar U kunt mij helpen door mijn mest te kopen zo voldoe ik ook aan Uw norm.

 • no-profile-image

  pluimveehouder

  Naar mijn idee is het pas opgelost als het allemaal word verwerkt dan heb je geen 3e partij meer nodig om mee te onderhandelen er is nu geen vraagmarkt maar een overschotmarkt en in de laatste situatie is de producent altijd de klos ,de pluimveesector die heeft dit probleem al voor zich opgelost door 400.000 ton al te verbranden .
  Laat je niks wijs maken door het kraken van mest alleen bij de boeren kraakt het aan alle kanten nu

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Hans je vergeet iets. Milieubeleid wordt in dit kikkerlandje gebruikt om economische sturing te geven. Er is wereldwijd genoeg vraag naar mest maar er mag niet geexporteerd worden.
  Nederland is zo hypocriet dat men hier inmiddels vuil verbrand van andere landen door capaciteitsgebrek van deze landen. Maar een zuiver natuurprodukt als mest mag niet geexporteeerd worden omdat men hiermee de agrarische sector de nek wil omdraaien vanwege de grondhonger voor wegen, woningbouw en recreatieve ontwikkelingen In boerentaal noemt men dit uitrookbeleid.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  c. zevenbergen. Jouw collegae hebben je al vaker op de vingers getikt vanwege je ongehouwen opmerkingen. Vandaar dat ik de akkerbouw niet over één kam scheer. Maar als ik jou in mijn omgeving zou hebben zitten, dan zou ik je de mond snoeren door als veehouder op te bieden bij de uitgifte van pachtgronden. En dan zouden we eens zien wie qua saldo het beste eruit springt. Jij met je kunstmest en ik met de dierlijke mest en slechtere suiktergehaltes, winbaarheid en verzin maar verder. Ik heb jarenlang een groot areaal bieten geteeld, puur op dierlijke mest en met winbaarheden boven de 90 en goede suikergehaltes en behoorlijke opbrengsten. Ook jou opmerkingen over gelegerd graan door dierlijke mest op een ander forum slaan nergens op.

 • no-profile-image

  ajverschoor@kliksafe.nl

  Pluimveehouder, is al die mest al verbrandt? Volgens mij begint ie net te draaien in Moerdijk. heb ik gelezen op Boerderij.nl En hoe fanatiek zijn die pluimveehouders? Volgens mij zijn ze er al jaren en jaren mee bezig, en hoe staat het dan met de verbranding in Apeldoorn? gaan ze die nog bouwen of is daar ook al 400.000 ton verbrandt.

 • no-profile-image

  vogel

  Mogen we dan ook geen voedsel voor de mens meer invoeren, zoals bv soja ??

 • no-profile-image

  c

  hans en mijnh. vogelaar jullie hebben gelijk hoor, als de veesector gewoon voer van eigenbodem voerde en als ze normaal daar voor betaalde was het voor de akkerbouw een gewas erbij en konden wij hun mestprobleem oplossen maar nu is het zo het hans zegt wij hebben strenge normen gekregen doordat de veesector het vroeger eigenlijk gegaaid heeft door alles maar bij wijze van spreke op het eigen kleine stukje land uit te gooien. dan erbij in de akkerbouw moet je nog uitkijken ook met (teveel) stront want het gata ten koste van kwaliteit van ons product. suikergehalte en wingetal kan wel eens vele punten schelen. groentegewassen minder houdbaar of eerder ziek en ga zo maar door. dus melkveehouder als jullie denken dat je een hoogwaardig product hebt dan valt dat heus wel mee

 • no-profile-image

  Tonny Hospers

  Beste Vogelaar, dan de grens ook maar direct sluiten voor export van agrarische produkten, en de agrarische sector verdampt als sneeuw voor de zon.

 • no-profile-image

  Varkens

  Heren veehouders en akkerbouwers, hou toch eens op met elkaar verwijten maken. Sluit 1 op 1 contracten en schakel de lachende derde uit (mesthandel en -transport). Wij hebben elkaar nodig.

 • no-profile-image

  varkensvermeerderaar brabant

  Zo is het maar net, melkveehouder en Henny.

 • no-profile-image

  Dirk

  Hee kip, ga je nu de wijsneus uithangen????
  Wij zijn inderdaad al heel lang bezig, maar dat komt ook weer door de politiek. De centrale in moerdijk draait bijna op vlle kracht en zal per jaar 400.000 ton mest verbranden.
  In Apeldoorn zijn ze bezig met een tweede centrale, of die er komt is de vraag, maar dat zal niet aan de sector liggen.
  De prijzen voor pluimveemest zijn inmiddels fors gedaald.

 • no-profile-image

  hans

  Dat men door nu pas aan denkt. Die verkwisting van mineralen door de dierlijke sector heeft er tot geleid dat de plantaardige sector onder te strenge normen moet produceren. We zijn altijd de lul. Ik verkoop mijn afval al langer de foli, bigbags papier en ijzer brengen al lang geld op. De dierlijke sector loopt gewoon ver achter op de sameleving.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.